Hozzávalók
A tésztához
- 200 ml meleg víz
- 7 g friss élesztő
- 300 g 00-s pizzaliszt
- 2 g só
- 1 ek olívaolaj
A paradicsomszószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- só, bors
- 1 csokor friss bazsalikom
A tejfölös alaphoz
- 300 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A feltétek
- 120 g kolozsvári szalonna
- 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 30 g parmezán
- 180 g füstölt sajt
- 0.25 db hegyes-erős paprika
- 1 db mozzarella (200 g-os kiszerelés)
- 8 szelet klasszik paprikás szalámi
Hozzávalók
A tésztához
- 200 ml meleg víz
- 7 g friss élesztő
- 300 g 00-s pizzaliszt
- 2 g só
- 1 ek olívaolaj
A paradicsomszószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- só, bors
- 1 csokor friss bazsalikom
A tejfölös alaphoz
- 300 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A feltétek
- 120 g kolozsvári szalonna
- 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 30 g parmezán
- 180 g füstölt sajt
- 0.25 db hegyes-erős paprika
- 1 db mozzarella (200 g-os kiszerelés)
- 8 szelet klasszik paprikás szalámi
Ez a magyaros pizza recept sütőben és grillen is tuti. Fontos viszont, hogy sütés előtti este begyúrjuk a tésztát: a vízben elkeverjük az élesztőt, összekeverjük nagyjából a liszttel, sózzuk, meglocsoljuk az olajjal és kicsit kidagasztjuk kézzel. Lefedjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt 2 órával kivesszük és szobahőmérsékleten megkelesztjük.
A paradicsomszószhoz az olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, beletépkedjük a bazsalikom levelét, a szárát pedig beledobjuk. 7-8 perc alatt megfőzzük.
A tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot.
Kis kockákra vágjuk a szalonnát és közepes lángon elkezdjük lepirítani, majd ha elkezdi kiengedni a zsírját, megszórjuk az egyik fej vékonyra szeletelt lila hagymával, sózzuk és kicsit lepirítjuk.
A parmezánt és a füstölt sajtot lereszeljük. A paprikát és a maradék lila hagymát felszeleteljük.
A grillnek 250-300 fokosnak kell lennie.
A tésztából 4 db pizzetta jön ki, amit kerek, ovális vagy rusztikus alakúra formázva a grillre (pizzakőre) rakunk. 1-2 percig pirítjuk, majd megfordítjuk és elkezdjük rárakni a feltéteket: a paradicsomosra mehet a paradicsomszósz, a parmezán, a tépkedett mozzarella, a szalámi, a paprika, a hagyma. A tejfölösre mehet a tejföl, a pirított szalonna, a parmezán, a füstölt sajt.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert hamar megsül! Ezután 2-3 percig sütjük úgy, hogy ráhajtjuk a tetejét, és meg is vagyunk.
- Előkészítés: 20 perc
- Kelesztés: 12 óra
- Sütés: 10 perc
Ha tetszett a magyaros pizza recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!