Vega
Hozzávalók
A tésztához
- 500 ml víz
- 2 g friss élesztő
- 20 g kristálycukor
- 15 g só
- 1 ek olívaolaj + a kelesztéshez
- 800 - 850 g 00-s pizzaliszt
A paradicsomszószhoz
- 400 g polpa paradicsomkonzerv
- só
- 2 ek oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
Az összeállításhoz
- 6 ek kukoricaliszt
- 20 ml olívaolaj
- 200 g kéksajt
- 200 g kecskesajt
- 200 g mozzarella
- 120 g parmezán
- ½ csokor friss bazsalikom
Hozzávalók
A tésztához
- 500 ml víz
- 2 g friss élesztő
- 20 g kristálycukor
- 15 g só
- 1 ek olívaolaj + a kelesztéshez
- 800 - 850 g 00-s pizzaliszt
A paradicsomszószhoz
- 400 g polpa paradicsomkonzerv
- só
- 2 ek oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
Az összeállításhoz
- 6 ek kukoricaliszt
- 20 ml olívaolaj
- 200 g kéksajt
- 200 g kecskesajt
- 200 g mozzarella
- 120 g parmezán
- ½ csokor friss bazsalikom
A négysajtos pizzához pontosan kimért langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat is, és a lisztre öntjük. Most 830 g lisztet mértem, de dolgoztam már az ajánlott mennyiségeken belül több mennyiséggel is. Ez nagyban függ az évjáratoktól és a termőterületektől.
Legalább 15-20 percig dolgozva simára dagasztjuk a tésztát.
A kidolgozott tésztát egy nagy méretű műanyag zacskóba tesszük, amit előtte vékonyan beolajozunk. 10-12 fokos hűtőszekrénybe tesszük 12-24 órára, vagy akár hosszabb időre is. Akkor lesz jó minőségű a pizzatésztánk, ha alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig kelesztjük.
A felhasználás előtt 4-6 órával korábban kivesszük a tésztát a hűtőből, majd hatfelé osztjuk, kigombócozzuk, kicsit átgyúrjuk és lefedve 30-40 percig kelesztjük.
Jöjjenek a feltétek és a sütés!
A pizza sütési idejét mindenkinek meg kell tapasztalnia, a sütőjében elérhető legmagasabb hőmérséklet és teljesítmény függvényében. A klasszikus, fával fűtött kemencék 450-480 fokon sütnek, és a sütés idő, kapaszkodjatok meg, 45-50 másodperc! A háztartási sütők 230-300 fokon működnek, így a tapasztalt sütési idő tizeniksz perc is lehet.
Egy nyújtódeszkát megszórunk kevés liszttel, a kezünket is belisztezzük, kikapunk egy tésztalabdát és a közepére egy mélyedést nyomunk a tenyerünkkel. Két kézzel megfogjuk az egyik szélénél és körkörös mozdulatokkal végigmegyünk a tészta szélénél a levegőben, ezzel kinyújtva a tésztánkat. Ha esetleg ez nem menne, a deszkán is kinyomogathatjuk a közepétől indulva, kb. 24 cm-es átmérőjű, kisebb pizzákat kell kapjunk.
A pizzalapátot megszórjuk egy kevés kukoricaliszttel, ráhúzzuk a pizzatésztánkat, majd megkenjük a paradicsomszósszal, amihez a paradicsomkonzervet kikeverjük sóval, oregánóval és reszelt fokhagymával. Ezután meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
Jöhetnek a fajtától függően reszelt vagy tépkedett sajtok, majd mehet is a pizzasütőbe, a kemencébe vagy az otthoni sütőbe.
A sütési idő, ahogy már írtam, attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten tudjuk sütni, ehhez van egy szuper pizza-kisokosunk, amiből tudtok tájékozódni.
A végén megszórjuk frissen aprított bazsalikommal, és indulhat is a négysajtos pizzaparti!
- Előkészítési idő: 25 perc
- Kelesztési idő: 6-14 óra
- Elkészítési idő: 10 perc
Ha tetszett a négysajtos pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Ja kipróbáltad a négysajtos pizza receptünket, de nem bírsz leállni a pizzával, akkor ezeket is csekkold!
Tejfölös-kolbászos-babos pizza