A mexikói kajákat kb. az emberiség 98%-a imádja, és ezt az imádatot még az az apró kis kukacoskodás sem tudja lelombozni, hogy ezek az ételek valójában nem teljes egészében mexikóból származnak: a mexikói és amerikai határ mentén kialakult és onnan az egész világot meghódító kajakultúrát hivatalosan tex-mexnek szokás nevezni, de társaságban azért akkor sem vagytok cikik, ha lemexikóizzátok a csilisbabot. Most összeszedtük az elmúlt években felhalmozott texmex hangulatú receptjeinket, próbáljátok ki mindent!
Töltött paradicsomok chipotle morita szószban
Imádunk zöldségeket húsos ragukkal megtölteni és finom szószban készre sütni. Hogy miért? Mert nagyon guszták, ezért sok likeot kapnak Instagramon és persze mert állati finomak! 😀 Ennek a receptnek előnyös tulajdonsága, hogy a télen kapható nem éppen ízbomba jellegéről ismeretes paradicsomok is tökéletesen használhatóak hozzá, úgyis a sok fűszer viszi a főszerepet.
Arrafelé sem fenékig tejfel az élet, van ott is rossz idő és akkor a helyiek elő kapják ezt a leves receptet. Az egész lelke a szárított poblano paprika, amit mexikó-szerte előszerettel használnak és szerencsére már itthon is be lehet szerezni.
A quesadilla az egyik legjobb megoldás arra az esetre, ha gyorsan szeretnétek extra finom reggelit, vagy vacsorát összedobni. Már akkor is zseniális, ha csak egy kis reszelt sajt, vagy friss guacamole kerül bele, na de ez a Zé-féle felturbózott verzió mindent visz!
Ha a tartalmas és fűszeres húslevesek világáról beszélgetünk, akkor óhatatlanul a pho leves ugrik be sokaknak, mint a műfaj királya, pedig ez a lepirított lime-al, korianderrel és avokádóval dolgozó recept simán lenyomja!
Bizonyos szerkesztőségi vélemények szerint ez a legfinomabb étel, amit valaha készítettünk a Street Kitchenben. A chilis bab ugyebár zseniálisan finom, az olasz lasagne szintén és ha a kettőt kombinálod, akkor valami egészen elképesztő eredményt kapsz.
A napok a mexikói-texasi határon is a reggellel kezdődnek (jé) és olyankor bizony ha farmer vagy, ha nem, nagy eséllyel ezt fogod reggelizni. A magyar néplélek valószínűleg elég könnyen befogadja ezt a kaját, mert ha jobban megnézitek, egy felturbózott lecsóról van szó.
Egy újabb bizonyíték arra, hogy zöldségeket töltögetni jó mulatság. Ahogy a paradicsomos cucc, úgy ez a töltött paprika is egy bombabiztos, bármikor előkapható recept arra az esetre, ha a haverjaidat ill. csajodat/pasidat valami látványos, mégis egyszerű étellel akarod meglepni.
Friss guacamole tortillába töltve
A bolti guacamolét el kell felejteni egy életre, helyette inkább egyétek ezt! Függőséget okoz ugyan, de szerencsére a legtöbb függőséget okozó dologgal ellentétben ez legalább egészséges, legalábbis mi valahol azt olvastuk, hogy jót tesz a szívnek. De nem vagyunk egészséges-kaja szakértők. :):)
Oké, ez a leves egy nettó kalóriabomba, de télen muszáj egy kis zsírt elraktározni, különben annyi nektek!! Na, ez a leves zsíros is, csíp is, finom is, kell még valami?!
Valószínűleg ez a legtöbb ember által ismert és kedvelt texmex kaja. A recept egyszerű, mint az 1×1, csak darált hús, sör, pár fűszer és sok chili kell hozzá, a végeredmény mégis isteni!
A lista végére hagytuk a mexikói gasztronómia egyik legfontosabb elemét, a tortillát. Bár boltban is lehet kapni, a házi verzió elkészítése egy igazi élmény. Sok munkánk van a tökéletes recept kikísérletezésében, szóval tessék kipróbálni! 🙂