Hozzávalók
A karajhoz
- 4 szelet sertéskaraj
- só, bors
- olívaolaj
- 50 ml száraz fehérbor
- 1 db citrom
- 150 ml víz
- 1 tk keményítő
- pár kocka hideg vaj
A lepényhez
- 300 g sárgarépa
- só, bors
- 2 db tojás
- 3 - 4 ek liszt
- ½ csomag sütőpor (6 g)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 - 2 marék pisztácia
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 100 ml víz
Citromos sertéskaraj pisztáciás répalepénnyel
Hozzávalók
A karajhoz
- 4 szelet sertéskaraj
- só, bors
- olívaolaj
- 50 ml száraz fehérbor
- 1 db citrom
- 150 ml víz
- 1 tk keményítő
- pár kocka hideg vaj
A lepényhez
- 300 g sárgarépa
- só, bors
- 2 db tojás
- 3 - 4 ek liszt
- ½ csomag sütőpor (6 g)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 - 2 marék pisztácia
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 100 ml víz
A sárgarépákat lereszeljük, ráütjük a tojásokat, hozzászórjuk a lisztet és a sütőport. Az előzőleg száraz serpenyőben lepirított pisztáciát durvára vágjuk és a répához adjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt római köménnyel. Végül hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát (a zöldjét is!) és a felaprított petrezselymet is. Mehet még bele egy kevés víz, összekeverjük és hagyjuk kicsit állni. Addig elkészítjük a citromos karajt. A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, vagy húslapítóval kilapítjuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk és egy forró serpenyőben körbepirítjuk. Öntünk hozzá egy kevés fehérbort, belefacsarjuk egy fél citrom levét, aztán mehet bele a vízben elkevert keményítő is. Végül pedig pár kocka hideg vajat dobunk bele és addig rázogatjuk a serpenyőt, míg szép fényes lesz a mártás a beleolvadt vajtól. Pár citromkarika, egy összerottyantás és kész! Egy forró serpenyőben olajat hevítünk, amiben kisütjük a répalepényeket, oldalankét 2-3 perc alatt.
Mit szólnátok még egy thai garnélás rizstésztához, vagy színesbors-kéregben sült sertésszűzhöz, elképesztő körettel? De persze a desszert sem hiányozhat, csekkoljátok le ezt az újragondolt lúdláb desszertet.