Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

A legfrissebb tavaszi menü

Hozzávalók

Spárgakrémleveshez

A bazsalikomolajhoz

1 csokor bazsalikom
200 ml semleges ízű olaj

A leveshez

500 g spárga
1 l víz
2 ek vaj
1 fej kisebb vöröshagyma

A levesbetéthez

250 g zöldspárga
2 ek olívaolaj
bors
50 ml száraz fehérbor

Epres tiramisuhoz

A sziruphoz

250 g eper
1 db narancs frissen facsart leve
3 ek cukor
250 ml víz
50 ml triple sec vagy narancslikőr

A krémhez

40 g habtejszín
500 g mascarpone
4 db tojássárgája
4 ek porcukor

Az összeállításhoz

300 - 400 g eper
1 csomag babapiskóta

Epres pavlovához

A pavlovához

3 db tojásfehérje
3 ek víz
150 g porcukor
1 ek kukoricakeményítő

A krémhez

350 g mascaropne
2 ek porcukor
½ db vaníliarúd

A karamellizált eperhez

250 g eper
3 púpozott ek cukor
1 ek víz
1 ek rózsavíz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

A legfrissebb tavaszi menü

A szezon két legnagyobb sztárját, a spárgát és az epret mutatjuk be nektek a lehető legjobb formájukban. Ne hagyjátok ki az alkalmat, futás a piacra vagy a sarki boltba és szerezzétek be a hozzávalókat az isteni leveshez, rizottóhoz és a mennyei desszertekhez! Melyiket választjátok? A tiramisut vagy a pavlovát? 
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

Spárgakrémleveshez

A bazsalikomolajhoz

1 csokor bazsalikom
200 ml semleges ízű olaj

A leveshez

500 g spárga
1 l víz
2 ek vaj
1 fej kisebb vöröshagyma

A levesbetéthez

250 g zöldspárga
2 ek olívaolaj
bors
50 ml száraz fehérbor

Epres tiramisuhoz

A sziruphoz

250 g eper
1 db narancs frissen facsart leve
3 ek cukor
250 ml víz
50 ml triple sec vagy narancslikőr

A krémhez

40 g habtejszín
500 g mascarpone
4 db tojássárgája
4 ek porcukor

Az összeállításhoz

300 - 400 g eper
1 csomag babapiskóta

Epres pavlovához

A pavlovához

3 db tojásfehérje
3 ek víz
150 g porcukor
1 ek kukoricakeményítő

A krémhez

350 g mascaropne
2 ek porcukor
½ db vaníliarúd

A karamellizált eperhez

250 g eper
3 púpozott ek cukor
1 ek víz
1 ek rózsavíz
Bevásárlólistához adom

Spárgakrémleves

img_1162.jpg

Az olajat és a bazsalikomot aprítógépbe tesszük és 2-3 percig járatva a gépet egészen finomra turmixoljuk. Egy serpenyőbe öntjük és gyöngyözésig melegítjük. Az olajat steril gézlapon átszűrjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A (fehér) spárga fejeit levágjuk, félretesszük. A szárak fás végét levágjuk, a spárga szárát zöldséghámozóval megtiszítjuk.
A fás szárakat és a spárga héját (amit egyébként kidobnánk) enyhén sós vízben kifőzzük – ez lesz az alaplevünk.

Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a finomra vágott hagymát. A spárgát feldaraboljuk és szintén a lábosba dobjuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük a spárgaalaplével és puhára főzzük.
Elkészítjük a levesbetéteket: a zöldspárgák fás végeit letörjük, eldobjuk, a spárgák fejeit levágjuk, félretesszük, szárait pedig hosszában négy részre vágjuk.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a zöldspárgát és a kétféle spárgafejet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral és addig hevítjük, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog.
A levest leturmixoljuk és szűrőn átszűrjük, a levesbetétekkel és néhány csepp bazsalikomolajjal tálaljuk.

Epres pavlova

img_1378.jpg

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab.  Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, minden adag hozzáadása után legaéább 2 percig dolgoztatjuk a robotgépet magas fokozaton. Végül és további 5-7 percig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.

A felvert habot a sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük korong alakban úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Az előmelegített sütőbe tesszük és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra. 45 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és további 1 órán át benne hagyjuk a pavlovát. Légmentesen lezárt dobozban tárolva 1 napot eláll.

A mascarponét keverőtálba tesszük és kikverjük a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjával.

Az epret felszeleteljük. A cukrot és a vizet közepes lábosba tesszük, felolvasztom, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzünk belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az epreszeleteket. Ha a karamell megkeményedik, visszatesszük a tűzre, és felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, amikor teljesen kihűlt, friss epret szeletelünk bele.

Összeállítjuk a desszertet: A pavlovára kanalazzuk a mascarpone krémet és a tetejére halmozzuk a karamellizált epret.

Van még néhány spárgás receptünk: például ez a csodás rizottó, aminek a receptjét itt találjátok, vagy ez az epres tiramisu.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások