Hozzávalók
Lazac vajmártással (2 főre)
A vajmártáshoz
- 1 db salotta hagyma
- 4 ek száraz fehérbor
- 4 ek fehérborecet
- ½ ág friss tárkony (vagy ½ tk. szárított tárkony)
- 250 g vaj
- 1 csipet fehérbors
- 1 - 2 ek citromlé
- só
A körethez
- 2 db sárgarépa
- 1 ek barna cukor
- só, bors
- 2 marék bébispenót
- 2 gerezd fokhagyma
- szerecsendió
- 1 ek tejszín
A lazachoz
- 300 g lazac filé
- 2 ek vaj
Ünnepi. gránátalmás pavlova koszorú (kb. 8 szelethez)
- 6 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
- 300 g porcukor
- 1 db gránátalma
- 2 marék fagyasztott málna
- 2 - 3 ek kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 1 nagy ek görög joghurt
- 1 nagy ek mascarpone
- 1 db vaníliarúd
- ½ db citrom leve
Díszítéshez gránátalma + mentalevél
- gránátalma
- mentalevél
Karácsonyi receptek: tökéletes lazac és frissítő pavlova
Hozzávalók
Lazac vajmártással (2 főre)
A vajmártáshoz
- 1 db salotta hagyma
- 4 ek száraz fehérbor
- 4 ek fehérborecet
- ½ ág friss tárkony (vagy ½ tk. szárított tárkony)
- 250 g vaj
- 1 csipet fehérbors
- 1 - 2 ek citromlé
- só
A körethez
- 2 db sárgarépa
- 1 ek barna cukor
- só, bors
- 2 marék bébispenót
- 2 gerezd fokhagyma
- szerecsendió
- 1 ek tejszín
A lazachoz
- 300 g lazac filé
- 2 ek vaj
Ünnepi. gránátalmás pavlova koszorú (kb. 8 szelethez)
- 6 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
- 300 g porcukor
- 1 db gránátalma
- 2 marék fagyasztott málna
- 2 - 3 ek kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 1 nagy ek görög joghurt
- 1 nagy ek mascarpone
- 1 db vaníliarúd
- ½ db citrom leve
Díszítéshez gránátalma + mentalevél
- gránátalma
- mentalevél
Lazac vajmártással
A hagymát finomra vágjuk, és egy gyorsforralóban elkezdjük kis lángon párolni a borral és az ecettel, és a felaprított tárkonnyal. Ha már szépen elpárolgott szinte az összes folyadék, akkor alacsony lángon hozzáadunk egy darabkát a hideg vajból és elkeverjük a hagymával, ha teljesen elolvadt, akkor jöhet a következő adag hideg vaj, ezt addig folytatjuk, amíg szépen össze nem állt a mártás. Időközben egy pár evőkanál vízzel is megtoldjuk. Az elkészült mártást sózzuk, fehérborsozzuk és citromlével ízesítjük. Átszűrjük és vízgőz felett melegen tartjuk.
A megpucolt répát hasábokra vágjuk és 1 evőkanál forró vajon átforgatjuk, közben megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel és így pároljuk tovább. Ha a nedvesség elpárolgott, akkor megszórjuk a cukorral és összeforgatjuk, kissé lesütjük, majd félretesszük. A bébispenótot a forró serpenyőbe tesszük, majd ha kicsit összezuhant, akkor jöhet a felszeletelt fokhagyma, valamint megsózzuk, megborsozzuk és reszelünk rá egy kis szerecsendiót. Átforgatjuk, és végül hozzáadjuk a tejszínt is.
A kifilézett, szálkáitól és bőrétől megfosztott lazacot 2 szeletre vágva egy kissé vajas serpenyőbe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és oldalanként 1-1,5 percet sütjük úgy, hogy közben a vajjal locsolgatjuk. Egy tányérra szedünk egy adag spenótot, arra jön egy lazac, amit bőven meglocsolunk a vajmártással és mellé tálaljuk a sült répát.
Ünnepi, gránátalmás pavlova koszorú
A szobahőmérsékletű tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk. Majd hozzáadjuk a porcukrot és szép kemény, fényes habot verünk belőle (ez akár 10 percig is eltarthat). Egy sütőpapíron körberajzolunk egy nagy, lapos tányért és annak a közepében pedig egy szufléformát, és az így keletkezett koszorú alakban szétosztjuk a habot. 150 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni (nem kell megijedni, ha néhol berepedezik).
Egy gyorsforralóban feltesszük főni a málnát, a gránátalmamagokat és a cukrot. Akkor van kész, ha szép sűrű gyümölcsszirupot kaptunk, ekkor átszűrjük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük, majd elkeverjük benne a joghurtot, mascarponet, a vaníliarúd kikapart magjait, a citrom levét, és majdnem az összes gyümölcsszirupot. A krémmel megkenjük a kihűlt pavlovát, majd rácsorgatjuk a maradék gyümölcsszirupból és egy kanállal elhúzzuk, hogy szép márványos legyen. Végül gránátalma magokkal és mentával díszítjük.