Hirdetés

A tökéletes házi majonéz receptje + 3 majonéz-alapú mártás

Hirdetés

A tökéletes házi majonéz receptje + 3 majonéz-alapú mártás

Figyelem, konyhai alapismeretek következnek! Csak, hogy soha többé ne okozzon gondot, hogy hogyan készül a tökéletes házi majonéz és ebből a legtutibb változatok: a csilis fokhagymás, a tartár mártás és a remoulade. Azt most rátok bízzuk, hogy melyiket mihez fogyasztjátok, pedig higyjétek el, vannak ötleteink!
Hirdetés

Majonéz

  • 5 tojássárgája
  • 2 tk mustár
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk őrölt fehérbors
  • 1 l semleges ízű étolaj
  • kb 1 tk citromlé
  • kb. 1 tk jéghideg víz

img_2393.jpg

A tojássárgáját, mustárt, sót és borsot kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, ügyelve arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárbankerüljön bele és jól dolgozzuk ki. Közben többször megállva hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. A vége felé hozzáadunk egy kis hideg vizet is, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz és összeáltt, beállítjuk az ízeket: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és adjunk hozzá még egy kis citromlevet, vagy mustárt.

Fokhagymás csilis majonéz

img_2394.jpg
4-5 gerezd fokhagyma

kb. 1 tk csilipehely

A fokhagymát mozsárban, durva szemű sóval pépesre zúzzuk. Kikeverjük 4-5 evőkanál majonézzel és teszünk bele csilit, ízlés szerint. Habverővel alaposan kikeverjük.

Tartár mártás

img_2379.jpg

  • 3 ek tejföl
  • 3 ek majonéz
  • 2 tk porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk mustár
  • 1 tk csemege uborkalé

A hozzávalókat habverővel simára keverjük, végül megszórjuk finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.

Remoulade mártás:

img_2377.jpg

  • 6 közepes csemeguborka
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1/4 vöröshagyma (vagy 1/2 salotta)
  • 4 ek majonéz
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek kapribogyó
  • kb. 1/2 citrom leve
  • bors

img_2403.jpg

A csemegeuborkát, petrezselymet és a hagymát késes robotgépben durvára aprítjuk. Keverőtálba tesszük és összedolgozzuk a tejföllel és a majonézzel, végül hozzáadjuk a kapribogyót és a citrom levét. Sóval,borssal ízesítjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?