Hirdetés

A tökéletes lasagne bolognese recept

Hozzávalók

Ezeket kell beszereznetek
4
adaghoz

A bolognai raguhoz

100 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szár angol zeller
50 dkg marhahús
3 dl vörösbor
2 tk só
1 konzerv darabolt paradicsom
Fél mokkáskanál friss szerecsendió
1 mk őrölt fekete bors
2 levél babérlevél
Kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek worchestershire szósz (opcionális)

A besamelhez

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
Só fehérbors szerecsendió

A lasagnéhoz

250 g száraz lasagne tészta
150 g parmezán
2 ek olívaolaj (vagy étolaj)
Hirdetés

A tökéletes lasagne bolognese recept

Itt a húsosság, szaftosság és krémesség szinonimája, az olasz Mammák által leggyakrabban készített pasta, a világ 2. legkedveltebb kajája (a pizza után, nemzetközi felmérések alapján): A BOLOGNAI LASAGNE!
Hirdetés

Hozzávalók

Ezeket kell beszereznetek
4
adaghoz

A bolognai raguhoz

100 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szár angol zeller
50 dkg marhahús
3 dl vörösbor
2 tk só
1 konzerv darabolt paradicsom
Fél mokkáskanál friss szerecsendió
1 mk őrölt fekete bors
2 levél babérlevél
Kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek worchestershire szósz (opcionális)

A besamelhez

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
Só fehérbors szerecsendió

A lasagnéhoz

250 g száraz lasagne tészta
150 g parmezán
2 ek olívaolaj (vagy étolaj)

És most az év eleji leértékelésnek köszönhetően egyszerre megkapjátok a tökéletes bolognai ragu, a tökéletes besamel és az ezekből összepakolt tökéletes lasagne receptjét is. Hát nem csodálatos?

 Lasagne bolognese

lasagne.jpg

1. A vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. Két szál angolzellert apró kockára vágunk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

img_1693.JPG

2. A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a worchestershire szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

3. A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

4. Megcsináljuk a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

5. Jöhet a lasagne összeállítása: egy sütőtepsibe nyomunk két kanál olajat és két kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamell, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamell és parmezán kerül. Az egész mehet be 180 fokos sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

img_1704.jpg

Ha ez bejött, akkor a szicíliai rakott padlizsánt se hagyjátok ki!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások