Hirdetés
Hirdetés

Anna szuperfinom kuglófja egy titkos hozzávalóval

A kuglófkészítés világirodalma számtalan verziót ismer. Lehet élesztős, lehet kevert tésztás, lehet gyümölcsös, lehet csokis, ez a formátum tényleg bármit elbír. A lényeg azonban az, hogy a tésztája legyen ellenállhatatlanul szaftos és finom, a többi már csak ráadás. Most egy titkos hozzávalóval értük el ezt a célt, ami annyira nem is titkos: ez a sütőtök. Elsőre talán para lehet a gondolat, de ha a húsvéti nyúl kedvenc répatortájára gondoltok, akkor rögtön rájöhettek, hogy a zöldségek ilyen módon történő felhasználása egyáltalán nem idegen gondolat.
Hirdetés

Hozzávalók

  • 200 g reszelt, nyers sütőtök
  • 300 g liszt + 1 tk a szóráshoz
  • csipet só
  • 1 cs sütőpor (12 g)
  • 50 g dió + 5 g a díszítéshez
  • 200 g cukor
  • 150 g puha vaj + egy kevés a kikenéshez
  • 4 tojás
  • 200 ml tejföl
  • fél tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér

A csokimázhoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 150 ml tejszín

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sót, a sütőport, a szerecsendiót és a gyömbért, majd félretesszük. A cukrot kikeverjük a puha vajjal, majd jöhet hozzá a tojás, a tejföl, a lepirított dió és a reszelt tök. Ha szépen elkeveredtek a dolgok, akkor több adagban hozzáadjuk a száraz keveréket, és jól belekeverjük a masszába. Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntjük a tésztát, majd 180 fokon, kb. 1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A tejszínt felforrósítjuk, és ráöntjük az összetördelt csokira. Pár perc után keverünk rajta egyet, hogy segítsük a csoki olvadását. Ha kihűlt a kuglóf, ráöntjük a csokit,  a tetejét pedig megszórjuk egy kevés pirított dióval, és kész is van!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?