Hozzávalók
- 2 db articsóka
- 700 ml alaplé/víz
- 150 g rizottó rizs
- 30 g vaj
- 2 db kisebb salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 50 g parmezán
- 2 marék friss spenót
- 80 ml fehérbor
A díszítéshez
- 2 ek kolbászmorzsa
Articsókás rizottó
Hozzávalók
- 2 db articsóka
- 700 ml alaplé/víz
- 150 g rizottó rizs
- 30 g vaj
- 2 db kisebb salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 50 g parmezán
- 2 marék friss spenót
- 80 ml fehérbor
A díszítéshez
- 2 ek kolbászmorzsa
Megtisztítjuk az articsókát: levágjuk a csúcsos felét, lehántjuk a külső sötét leveleket, egészen a belső halványokig. Elfelezzük és kikaparjuk a bolyhos részt. Negyedekre vágjuk. Felhasználásig citromos vízbe tesszük, mert gyorsan barnul. A vizet vagy alaplevet felforraljuk és beledobjuk a feldarabolt articsókát. 5-6 percig főzzük majd kiszedjük.
Az olívaolajon megpirítunk 2-3 cikk előfőzött articsókát, kiszedjük. A többi articsókát kisebb darabokra vágjuk. A visszamaradt olajban, üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Ráöntjük a rizst és elkeverjük a fehérbort. Ha elpárolgott az alkohol, beledobjuk a maradék articsókát és 3-4 részletben, folyamatos kevergetés mellett, hozzáadjuk az alaplevet. Az utolsó kör előtt hozzáadjuk a spenótot is. Ha belekerült az utolsó adag alaplé, addig főzzük, amíg a ¾-ét be nem szívta. Ekkor elzárjuk, belerakjuk a vajat és a reszelt parmezánt. 2-3 percet hagyjuk állni. Tányérokba szedjük és a pirított articsókával és kolbászmorzsával tálaljuk.
Ha tetszett az articsókás rizottó receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!