Hozzávalók
A tésztához
- 120 g hideg vaj
- 200 g liszt
- 30 g cukor
- 40 ml hideg víz
A töltelékhez
- 800 g eper
- 7 g porzselatin
- 35 ml jéghideg víz
- 150 g cukor
- 15 db friss bazsalikom levél
- 1 db citrom reszelt héja
- ½ db citrom leve
Epres pite bazsalikommal
Hozzávalók
A tésztához
- 120 g hideg vaj
- 200 g liszt
- 30 g cukor
- 40 ml hideg víz
A töltelékhez
- 800 g eper
- 7 g porzselatin
- 35 ml jéghideg víz
- 150 g cukor
- 15 db friss bazsalikom levél
- 1 db citrom reszelt héja
- ½ db citrom leve
Ügyeljetek rá, hogy a lehető legfinomabb darabokat válasszátok ki a kosárból, hiszen attól lesz igazán ízletes ez a sütemény!
Isteni nyári recept
A tésztához a hideg kockára vágott vajat és a lisztet összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a hideg vizet, majd tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig, majd az alufólia és nehezék nélkül további 10 percig sütjük.
A töltelékhez az 500 g epret felkockázzuk, a zselatint jéghideg vízbe áztatjuk. Egy lábasba beleöntünk 300 g epret és a cukrot, majd közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, ekkor botmixer segítségével pürésítjük és beleöntjük a zselatint. Forráspontig hevítjük, majd lehúzzuk a tűzről. A maradék eperhez hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, a citrom reszelt héját, levét, majd összeforgatjuk az eperpürével és beleöntjük a kisült pitetésztába. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, hogy a zselatin kifejtse hatását és tudjuk szeletelni.
Tipp: Tálaljuk felvert tejszínhabbal.