Hozzávalók
A tahini szószhoz
- 200 g szezámmag
- néhány ek olívaolaj
- 200 ml víz
- ½ db citrom leve
- só
- 2 - 3 ek görög joghurt
A koftához. azaz a fűszeres húsgombócokhoz
- 400 g darált marhahús
- 1 tk római kömény
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 nagy csipet szárított oregánó
- 1 nagy csipet szárított kakukkfű
- só
- őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 nagy csokor friss petrezselyem szárastul finomra vágva
Az összeállításához
- 0.25 fej karfiol
- 2 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- pár szem koktélparadicsom
A fűszeres rizshez
- 1 pohár rizs (lehetőleg jázmin, vagy basmati)
- 1 tk kurkuma
- 1 marék mazsola
- 5 db kardamom hüvely egyben
Hozzávalók
A tahini szószhoz
- 200 g szezámmag
- néhány ek olívaolaj
- 200 ml víz
- ½ db citrom leve
- só
- 2 - 3 ek görög joghurt
A koftához. azaz a fűszeres húsgombócokhoz
- 400 g darált marhahús
- 1 tk római kömény
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 nagy csipet szárított oregánó
- 1 nagy csipet szárított kakukkfű
- só
- őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 nagy csokor friss petrezselyem szárastul finomra vágva
Az összeállításához
- 0.25 fej karfiol
- 2 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- pár szem koktélparadicsom
A fűszeres rizshez
- 1 pohár rizs (lehetőleg jázmin, vagy basmati)
- 1 tk kurkuma
- 1 marék mazsola
- 5 db kardamom hüvely egyben
A szószhoz:
Egy serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk a szezámmagot, nagyon óvatosan, hogy véletlenül se égjen meg, mert akkor kellemetlen kesernyés íze lesz. Ha szép zsemleszínűre pirult, akkor levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd az egészet késes aprítógépben összezúzzuk – időről-időre érdemes az edény falára tapadt részeket lekapargatni, hogy homogén krém legyen belőle. Menet közben hozzáadjuk az olívaolajat is, hogy selymesen krémes végeredményt kapjunk.
Az elkészült tahini pasztához azonos mennyiségű vizet adunk, majd hozzáfacsarjuk a citrom levét és alaposan megsózzuk és az aprítógépben gyorsan ismét összeforgatjuk. Kiöntjük egy tálba, hozzákeverjük a görög joghurtot és már kész is vagyunk. A tahini szósz csodálatos kísérője zöldségeknek mártogatósként, salátáknak, grill húsoknak, de szendvicseket is turbózhatunk vele.
A húshoz:
A darált húshoz adjuk a fűszereket és jól összekeverjük. Kicsit pihentetjük.
Az összeszereléshez:
A karfiolt rózsáira szedjük és forró sós vízbe dobjuk. Közben nagyobb kockákra vágjuk a karalábét, és azt is a karfiol mellé tesszük (mivel kicsit gyorsabban megfő, mint a karfiol, így kicsivel később is kerülnek bele a vízbe). A zöldségeket félig megfőzzük. Közben a hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és egy forró serpenyőben kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. A félkeményre előfőzött zöldségeket lecsepegtetjük és rádobjuk a hagymára, összepirítjuk egy picit, majd az egészet félretesszük egy tálba.
A darált húsos masszából kb. mandarin méretű gombócokat formázunk és egy kis olívaolajjal meglocsolva addig sütjük őket az előzőleg használt serpenyőben, amíg egy kis pirult kérget kapnak. Visszatesszük melléjük a zöldségeket, majd az egészet nyakon öntjük a joghurtos tahini szósszal. Pár szem félbevágott koktélparadicsomot szórunk a tetejére, majd mehet az egész a sütőbe: 200 fokon, 10-15 perc alatt sül össze.
A felturbózott rizshez:
Egy lábosban olajat melegítünk, és üvegesre hevítjük benne a rizst, majd másfélszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Hozzászórjuk a fűszereket, felforraljuk és takarék lángon, lefedve készre főzzük.
Jöhet a tálalás: a besütött siniyát megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel, majd az illatos, fűszeres rizzsel szervírozzuk.