Hirdetés

Extra süti: creme brulee pite - a hedonizmus kimaxolása

Hirdetés

Extra süti: creme brulee pite - a hedonizmus kimaxolása

Hirdetés

A jó pitéket mindenki szereti, a creme bruleenek is nagy rajongótábora van, így elég egyértelmű az ötlet, hogy a két dolog kombinálásából csak valami jó sülhet ki. Ez a creme brulee pite, ami egy igazán hedonista, ünnepi desszert. 

img_1251.jpg

Hozzávalók:

Az omlós-ropogós pitetésztához:

  • 350 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 5 g só
  • 270 g hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek hideg víz

A creme brulee töltelékhez:

  • 8 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 csapott ek. keményítő

A karamell bevonathoz:

  • 3 ek kristálycukor
  • kézi sárkány

img_1247_1.jpg

A tésztához lazán összegyúrjuk a lisztet, a porcukrot, a sót, a kockákra vágott hideg vajat, a tojást és a hideg vizet, ügyelve rá, hogy ne dolgozzuk túl. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd egy alaposan belisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. A felesleges tésztát levágjuk és egy alufóliával kibélelve babot öntünk rá nehezéknek, és így sütjük 180 fokon 15 percig. Ezután eltávolítjuk a nehezéket és a fóliát, majd további 10 percig sütjük üresen. Kivesszük a sütőből és félretesszük.

A creme brulee töltelékhez a tejet és a tejszínt összekeverjük és egy lábasban felmelegítjük (nem forraljuk fel!). A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a keményítővel, majd vízgőz fölé helyezzük és felöntjük a megmelegített tejjel és tejszínnel. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve, alacsony lángon addig keverjük, amíg puding állagú nem lesz. Az elősütött tésztára öntjük a creme brulee tölteléket és 160 fokon 20 percig sütjük, végül hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni. Tálalás előtt egyenletesen megszórjuk 3 evőkanál cukorral és egy kézi sárkánnyal ropogós karamellréteget olvasztunk rá. A megszilárdult karamellt egy kiskanállal összetörjük és már szeletelhetjük is a creme brulee pitét!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások