Hozzávalók
- 6 szelet puha, fehér kenyér
- 8 szelet paprikás szalámi
- 8−10 szelet brie sajt
A pestóhoz
- 4 dkg zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, medvehagyma)
- 2 dkg parmezán
- 4 dkg hántolt mandula
- 1 dl olívaolaj
A besamelhez
- 4 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 6 dl tej
- 10 dkg reszelt aromás sajt (pl. parmezán)
- só
- fehér bors
- szerecsendió
Croque Zé
Hozzávalók
- 6 szelet puha, fehér kenyér
- 8 szelet paprikás szalámi
- 8−10 szelet brie sajt
A pestóhoz
- 4 dkg zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, medvehagyma)
- 2 dkg parmezán
- 4 dkg hántolt mandula
- 1 dl olívaolaj
A besamelhez
- 4 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 6 dl tej
- 10 dkg reszelt aromás sajt (pl. parmezán)
- só
- fehér bors
- szerecsendió
A pestóhoz először is száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk a mandulát, majd késes aprítógépbe tesszük, mellédobjuk a zöldeket és a reszelt parmezán nagyját (kevés kell a végén a szenyók tetejére). Elkezdjük aprítani, majd fokozatosan annyi olajat adagolunk hozzá, amennyitől sűrű és krémes lesz. Ha kész, áttesszük egy kis üvegbe. (Egyébként a hűtőben hetekig elvan, ha a tetejére olívaolajat öntünk, amely légmentesen lezárja.) Elkészítjük a szendvics egyik fő elemét, a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, kicsit lepirítjuk, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzáadjuk a tejet, és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, majd sóval, fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A kenyérszeleteket 180 fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk, a sütőt bekapcsolva hagyjuk. A pirított kenyérszeletekből négyet megkenünk pestóval, erre kerül egy vastag réteg besamel, a paprikásszalámi-szeletek és végül a brie sajtok. Két ilyen megpakolt szendvics kerül egymásra, majd a tetejükre jön még egy-egy szelet kenyér, jó sok besamel és a megmaradt parmezán. Mehet is vissza a forró sütőbe 15-20 percre, amíg a sajt megolvad, a kenyér pedig eggyé válik a besamellel. A sütőből kivéve szórjátok meg egy kevés metélőhagymával, és kész is vagytok!
Ha tetszett a Croque Zé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!