Hozzávalók
A húsgolyóhoz
- 250 g darált pulykacomb
- 120 g csiperkegomba
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek olaj
- 2 ek zsemlemorzsa
A főzelékhez
- 1 kg édesburgonya
- 400 g kelbimbó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 ml olaj
- 1 mk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 mk majoranna
- só, bors
Édesburgonya-főzelék kelbimbóval és húsgolyóval
Hozzávalók
A húsgolyóhoz
- 250 g darált pulykacomb
- 120 g csiperkegomba
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek olaj
- 2 ek zsemlemorzsa
A főzelékhez
- 1 kg édesburgonya
- 400 g kelbimbó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 ml olaj
- 1 mk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 mk majoranna
- só, bors
A húsgolyókhoz a gombát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát megpirítjuk az oldalon. Mindent összekeverünk a darált hússal, majd hozzáadjuk a rusztikusra vágott petrezselymet és hagyjuk pihenni amíg elkészítjük a főzeléket. Sütés előtt dió nagyságú golyókat formázunk a masszából, majd lassú tűzön egy evőkanál olajban, folyamatos forgatás közben pirosra sütjük.
A főzelékhez a tisztított édesburgonyából 400 grammot szép egyforma, kb. 2×2 centiméteresre kockákra vágunk, majd átkeverjük pár csepp olajjal és 220 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírra téve 10 percig sütjük.
Közben az olajon a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Beletesszük a maradék, szintén kockákra vágott édesburgonyát is. Fűszerezzük, sózzuk, felöntjük fél liter vízzel és puhára főzzük. Még forró állapotában botmixerrel selymesre pépesítjük.
Közben a tisztított kelbimbót mikrózható edénybe tesszük, 1 dl vizet öntünk rá, megsózzuk és 10 percre a mikróba tesszük.
Végül az édesburgonyapürét, a sült édesburgonya-kockákat és a főtt kelbimbót összekeverjük, egyet rottyantunk még rajta a tűzhelyen és kész is az édesburgonya-főzelék. A húsgolyókkal tálaljuk.