Hozzávalók
A piskótához
- 400 g sült sütőtök
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt gyömbér
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 100 g barna cukor
- 100 g cukor
- 2 db tojás (L-es)
- 120 ml olaj
A krémhez
- 135 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 g porcukor
- 400 g mascarpone
- 1 mk őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg
A díszítéshez
- 1 nagy marék tökmag
- 1 nagy ek cukor
- 1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér
- 100 g olvasztott fehércsokoládé
Életed legjobb sütőtökös tortája
Hozzávalók
A piskótához
- 400 g sült sütőtök
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt gyömbér
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 100 g barna cukor
- 100 g cukor
- 2 db tojás (L-es)
- 120 ml olaj
A krémhez
- 135 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 g porcukor
- 400 g mascarpone
- 1 mk őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg
A díszítéshez
- 1 nagy marék tökmag
- 1 nagy ek cukor
- 1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér
- 100 g olvasztott fehércsokoládé
A tésztához az olajat a tojásokkal és cukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük a sült sütőtököt is. A lisztet összeforgatjuk a fűszerekkel, a sóval és sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük. Két formába osztjuk a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, átkeverjük és hűtőbe rakjuk felhasználásig.
A tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, fűszereket, megvárjuk míg kissé karamellizálódik a cukor és bevonja a tökmagokat (pár perc), majd sütőpapírra rakjuk. Az egyik kihűlt tortalapra kenjük a krém kicsit több mint felét, rárakjuk a másik lapot, körbekenjük a maradék krémmel. Vízgőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit és a torta tetejére kenjük, majd körbeszórjuk a pirított tökmaggal.