Európa 15 legmenőbb street foodja
Sétálsz az utcán, és hirtelen egy ismerős érzésre leszel figyelmes. Aztán egy másikra. Megéheztél. Ha mindez ráadásul itt, az öreg kontinensen történne, akkor ezt a listát máris szentírásként fogod kezelni, mert most megmutatjuk, melyek azok a legjobb utcai kaják, melyekre érdemes rámenned Európán belül.
Belgium: Sült krumpli, azaz Belgische Frieten
Amikor Brüsszelben voltam, kábé minden sarkon belefutottam egy ilyenbe a Belvárosban, és ha úgy nézzük, nem is jártam rosszul. Egy kazalnyi sült krumpli, betyár szószok (curry, ketchup, majonéz, tartár, koktél, samurai, és ezek kombinációi), alig pár euróért egy papírtölcsérben tálalva. A mennyország olajban sütve érkezik.
(KÉP: FLICKR/RYAN)
(KÉP: JANCSA JÁNOS)
Csehország: Rántott sajt, leánykori nevén Smažený sýr
Ezt szerintem nem kell sokat mesélni, általában eidami sajtból készül, és krumplival, vagy akár ebből készült salátával is tálalják, hogy máshogyan, mint egy papírtálcán. Persze ne lepődjünk azon se, ha szendvicsbe kapjuk. A kaját persze.
(KÉP: WIKIPEDIA/PASTORIUS)
Dánia: Hot-dog, azaz Höt Dög
Hello kislány, kérsz egy kis røde pølsert? No nem kell megijedni, ez csak a vörös kolbász dán neve, amiből a legendás északi dög készül, pirított hagymával, mustárral, remuláddal, és savanyú ubival, amit a képemen gyanús, hogy valaki már leevett róla.
(KÉP: JANCSA JÁNOS)
Anglia: Fish & chips
Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kib*szott Mary Poppins. Az F&C Anglia legdefinitívebb utcai kajája, amit lehet rosszul, jól, és tökéletesen is csinálni, ha nem hiszed el, kérdezd csak meg Heston bácsit. Készülhet foltos, vagy sima tőkehalból, aranybarnára sütve, ecettel meghintve, és újságpapírba csavarva.
(KÉP: JANCSA JÁNOS)
Franciaország: Palacsinta, másnéven crépes
Na, ez tipikusan az a kaja, amit tuti ettél már a Sziget fesztiválon részegen kavarogva egy jó Prodigy buli után. Tölthetnek bele édeset, sósat, de meg lehet pakolni akár sonkával és sajttal is… bár erre mondjuk már nem öntenék Nutellát. Vagy mégis?
(KÉP: FLICKR/JUAN FERNANDEZ)
Németország: Currywurst
Hello baby, kérsz egy… ugyan, hagyjuk már! A Körrivurszt annyira német, hogy még Amerika is lehallgatta, hogyan párolják és sütik (mert ugye így készül); majd ha ez megvan, vastagon megküldik currys ketchuppal, füstölt paprikával, és netán egy kis hagymával. Sült krumpli vagy kenyér köretnek, és meg is kapjuk a kaját, ami annyira szigorú, mint egy tömött bajszú porosz őrmester.
(KÉP: JANCSA JÁNOS)
Görögország: Gyros
Ennek a kajának az itthoni vállfajával már mindenki találkozott, de odakint az garantált, hogy senki sem tesz bele Erős Pistát. Ehelyett megy bele tzatziki, paradicsom, uborka, hagyma, néha sült krumpli, a hús pedig csirke vagy sertés, pitába csomagolva.
(KÉP: FLICKR/STEPHANIE D.)
Magyarország: Lángos
Na, ez az igazi strandkaja: vastag, olajos, megkenve vízzel felhígitott tejföllel, fokhagymával, megszórva sajttal – persze ezt is lehet jól csinálni, de lássuk be, általában nem ez a jellemző. Ettől függetlenül egy egy buli után, vagy másnapos reggelen tökéletes választás.
(KÉP: WIKIPEDIA/KOBAKO)
Olaszország: Pizza
Nemrég voltam Milánóban, és az tuti, hogy ott aztán annyira menő ez a kaja, főleg a turisták körében, mint a katedrális, vagy egy jó feketekávé. Készülhet többféle stílusban is, megtölthetik a szélét, lehet vékonyabb a tésztája, de egy biztos: ez Itália fő exportterméke, kérdés nélkül.
(KÉP: JANCSA JÁNOS)
Hollandia: Heringes szendvics, azaz Haringkar
Az óceáni halak elég népszerűek az országban, így nem meglepő, hogy az emberek bolondulnak érte. Nyers, füstölt, vagy savanyított formában, netán pácolva, egy puha zsömlében, kockázott nyers vöröshagymával. Randi előtt csak ezt toljátok.
(KÉP: FLICKR/PAUL DOWNEY)
Lengyelország: Gombás melegszendvics, másnéven Zapiekanka
Amikor nemrég Varsóban jártam, azon lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire olcsók a kaják. Ez konkrétan olyan 500 forint volt átszámolva, ami azért egyáltalán nem sok egy fél méter hosszú, kifli alapú gombás-sajtos-sonkás melegszendvicsért. Imádtuk.
(KÉP: JANCSA JÁNOS)
Románia: Perec, azaz Covrigi
Ez a rágcsálnivaló eredetileg Buzau városából ered, és a tésztája a perec és a bagel szerelemgyereke, sütés után sózva, mákkal, vagy szezámmaggal szórva. Korrekt.
(KÉP: WIKIPEDIA/NICUBUNU)
Skócia: Pakora
Hát, ez sem egy ősi skót kaja, jóval inkább Dél-Ázsiai, de ez most kit érdekel? Zöldségek (általában hagyma) fűszeres sörtésztában kisütve, és általában minden sarkon meg is találhatóak. Hát jó.
(KÉP: WIKIPEDIA/DAMIEN RAMON NAIDOO)
Spanyolország: Bocadillo
Egy jófajta péksütemény, általában kifli megtömve minden finomsággal, mi szem szájnak ingere. Sonka, sajt, omlett, tonhal, sertés, tintahal, csirke, csoki, burgonya, padlizsán, spenót – és ezek csak a legalapabb belevalók. Általában kisebbek, mint egy sima szendó, de csak azért, hogy egy besangriázott éjszaka után egybe be tudd őket nyomni a szádba. Vagy ne.
(KÉP: WIKIMEDIA/TAMORLAN)
Bárhol: Döner Kebab
Persze kivéve nálunk, ahol tökmindegy minek hívod, ugyanazt a szerencsétlenséget kapod. Én életem legjobbját Luxemburgban ettem, amit a mai napig visszasírok, de Münchennek sem kell szégyenkeznie miatta. A hús bárány, vagy borjú, paradicsom, szumák, uborka, csiliszósz egy jófajta lepényben, na ez az a török eredetű kaja, amiért a fél karomat is odaadnám bármikor.
(KÉP: WIKIPEDIA/DE:BENUTZER:WOLLSCHAF)
Ihlet: Thrillist magazin
Pár menő street food helyet már mi is leteszteltünk. Jártunk Londonban, Rómában és persze Budapesten. Nézzétek!
NÉZZÉTEK MEG A VIDEÓINKAT IS, ÉS KÖVESSETEK MINKET FACEBOOKON ÉS INSTAGRAMON!