Hirdetés
Hirdetés

Így csinálhatsz otthon frankó gyrost!

Hirdetés

A sarki gyrosos mindent belepakol a kajádba, amiért egy igazi görög szakács tuti nem vállalná a felelőséget: erős pista, bolti gyros fűszerkeverék ízfokozókkal megküldve, lilakáposzta és még kit tudja milyen okosságok. Ez részegen elfogyasztva teljesen rendben is van, sőt, néha még józanon is, de azért nem árt tisztázni, hogy mi kerül bele egy frankó görög gyrosba. Erről szól a mai mesénk.

Hozzávalók (2 személyre)

A fűszeres páchoz:

  • 1 tk koriander
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 mk fokhagymapor
  • 1 tk őrölt petrezselyem
  • 1 mk oregano
  • 1 mk kakukkfű
  • 2 csipet fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

A húshoz:

  • 500 g csirkecombfilé

A tzatzikihez:

  • 2 kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • fél citrom leve
  • 400 g görög joghurt

A fetasajtos mártogatóshoz:

  • 50 g fetasajt
  • 2 nagy ek görög joghurt
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk vörösborecet
  • oregano
  • 1 chilipaprika (megsütve, kimagozva)

a répasalátához:

  • 2 db sárgarépa
  • 100 g füstölt sajt
  • 60 g majonéz
  • 1-2 tk méz
  • bors
  • Tálaláshoz: pita, vagy sült krumpli

A fűszereket az olívaolajjal egy tálban összekeverjük, a csirkecombfilét kockákra vágjuk és a pácba forgatjuk. A tzatzikihez az uborkát lereszeljük, megsózzuk és hagyjuk kicsit állni. Mikor már levet eresztett kinyomkodjuk a felesleges nedvességet, hozzányomjuk a fokhagymát, apróra vágott kaprot és a citrom levét is hozzáfacsarjuk, végül összekeverjük a görög joghurttal. A mártogatóshoz egy aprítógépbe pakoljuk a sajtot, a görög joghurtot, olívaolajat, vörösborecetet, oreganot és a kimagozott sült chilipaprikát. Krémesre zúzzuk  az egészet. A salátához egy tálba reszeljük a répát és a füstölt sajtot. Hozzákeverjük a majonézt, a mézet, sózzuk, borsozzuk. A húsokat megsütjük a grillrácson, majd utánuk dobjuk kis átmelegítésre a pitákat is. Már csak az összeállítás maradt hátra: a piták tetejét levágjuk, majd  a belsejükbe kerül egy adag fetás mártogatós, a füstölt sajtos répasali, majd a hús, végezetül pedig egy adag tzatziki táraságában jól megeszünk mindent.

Fotó: Fördős Peti
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások