Hozzávalók
Hawaii Pizza (4 db-hoz)
A tésztához
- 500 g kenyérliszt (BL 80)
- 25 g élesztő
- 3 dl langyos víz
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek só
- 1 ek cukor
A pizza szószhoz
- 2 fürt koktélparadicsom (kb. ½ kg)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek szárított oregano
- szerecsendió
- só, bors
Az összeszereléshez
- 125 g mozzarella
- 150 g főtt füstölt sonka
- 1 konzerv ananász
Ananászos mini tartok (kb. 10-12 db-hoz)
A tészthoz
- 250 g liszt
- 1 csipet só
- 150 g szoba hőmérsékletű vaj
- 1 rúd vanília
- 80 g porcukor
- 30 g mandula ledarálva
- 1 db tojás
A karamellhez
- 250 g barna cukor
- 30 ml víz
- 170 ml zsíros tejszín
- 2 - 3 ek hideg vaj
- 1 nagy csipet só
Az összeszereléshez
- 1 konzerv szeletelt ananász
Pina colada koktél (2 főre)
- 1 db nagy ananász
- 2 dl ananászlé
- 8 cl rum
- 1 dl sűrű kókusztej
- 4 - 5 tk porcukor
- zúzott jég
Izgalmas ananászos receptek
Hozzávalók
Hawaii Pizza (4 db-hoz)
A tésztához
- 500 g kenyérliszt (BL 80)
- 25 g élesztő
- 3 dl langyos víz
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek só
- 1 ek cukor
A pizza szószhoz
- 2 fürt koktélparadicsom (kb. ½ kg)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek szárított oregano
- szerecsendió
- só, bors
Az összeszereléshez
- 125 g mozzarella
- 150 g főtt füstölt sonka
- 1 konzerv ananász
Ananászos mini tartok (kb. 10-12 db-hoz)
A tészthoz
- 250 g liszt
- 1 csipet só
- 150 g szoba hőmérsékletű vaj
- 1 rúd vanília
- 80 g porcukor
- 30 g mandula ledarálva
- 1 db tojás
A karamellhez
- 250 g barna cukor
- 30 ml víz
- 170 ml zsíros tejszín
- 2 - 3 ek hideg vaj
- 1 nagy csipet só
Az összeszereléshez
- 1 konzerv szeletelt ananász
Pina colada koktél (2 főre)
- 1 db nagy ananász
- 2 dl ananászlé
- 8 cl rum
- 1 dl sűrű kókusztej
- 4 - 5 tk porcukor
- zúzott jég
Hawaii Pizza
A vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Összekeverjük, majd félrerakjuk 6-7 percre. Egy keverőtálban a lisztet, a sót, az olívaolajat és végül a felfuttatott élesztős vizet. 10-15 perc alatt szép fényes tésztává dagasztjuk. Egy konyharuhával takarjuk le és meleg helyen, kb. 1 órát hagyjuk kelni. Egy lisztes nyújtódeszkán néhány mozdulattal átgyúrjuk kissé, majd 4 egyenlő részre vágjuk. A kis részekből bucikat formázunk, egy konyharuhával letakarva pár percig kelesztjük még. A pizzákat kinyújtjuk max 1 cm vastagságúra. A sütőt a legmagasabb fokozatra felmelegítjük. Egy teflon serpenyőt a tűzhelyen felforrósítunk, ha forró, akkor szórunk bele egy kis lisztet, majd beleteszünk egy pizzát. Megkenjük a tetejét a pizza szósszal, rádobunk sonkaszeleteket és ananász kockákat, valamint rátépkedünk egy kis mozzarellát. Ha elkezdett a pizza alja barnulni, akkor pár percre bedobjuk a forró sütőbe.
A paradicsomszószhoz a félbe vágott koktélparadicsomokat egy hőálló tálba tesszük. Ráhelyezzük a paradicsomok szárát is és a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, balzsamcettel, szárított oregánóval, olívaolajjal és egy kis frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Grill fokozaton, 200 fokon kb. 15 percig sütjük. A paradicsomok szárait eltávolítjuk. Egy villával alaposan összenyomkodjuk az egészet (akár le is botmixerelhetjük.)
Ananászos mini tartok
A tésztához a szoba hőmérsékletű vajat és a porcukrot kikeverjük habosra, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a tojást, a vanília rúd kikapart magjait és a sót, majd elkezdjük összedolgozni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Egy pár percig összedolgozzuk, amíg nagyjából összeállt már, majd egy lisztezett munkalapon kézzel kissé átdolgozzuk és hűtőben pihentetjük minimum fél órát, de akár egy éjszakát. A cukrot és vizet addig forraljuk kis lángon, amíg karamell színű nem lesz, majd a tűzről levéve, óvatosan elkeverjük benne a tejszín és a sót. Egy pár percig forraljuk, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Ha a tészta elegendő időt pihent már, akkor kinyújtjuk és kiszaggatjuk egy nagy szaggatóval (nagyobb legyen, mint egy karika ananász). A tészták széleit fodrosra behajtogatjuk (hogy a karamell ne menjen majd ki), egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd kanalazunk rá 1-1 evőkanál karamellszószt és ráültetünk 1-1 karika ananászt. 180 fokos sütőben kb. 18-20 percig sütjük őket, majd meglocsoljuk még több szósszal.
Pina colada koktél
Az ananász tetejét, „kalapját” levágjuk, majd egy késsel és kanállal kibelezzük, majd a húsát egy turmixgépe tesszük. Hozzáadjuk a kókusztejet, a porcukrot, az ananászlét, rumot és tört jeget. Alaposan összezúzzuk, majd visszaöntjük az ananászba a kész koktélt.
A Big Kahuna Burger receptjét itt találjátok. Próbáljátok ki ezt az ananászos receptet is.