Hirdetés

Jacket potato, rögtön kétféle verzióban

Hirdetés

Jacket potato, rögtön kétféle verzióban

Hirdetés

Csak dobjatok be a sütőbe pár krumplit és amíg megsülne készítsetek zseniális feltéteket. Akkor sem fog senki csalódni, ha csak egy jóféle házi majonézzel öntitek nyakon a héjában sült krumplikat, de a legjobban akkor jártok, ha kipróbáljátok a chili con carnés és a sajtos-brokkolis változatokat. 

jacketpotato_1.jpg

Hozzávalók 8  személyre:

  • 8 nagy szem krumpli
  • olívaolaj

A chili con carne raguhoz (4 adag):

  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 400 g darált marhahús (vagy bármilyen más hús, ami szimpi)
  • bors
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk szárított oregánó
  • 1/2 tk szárított majoranna
  • 1 tk édesnemes fűszerpaprika
  • 2,5 dl paszírozott paradicsompüré
  • 20 g jó minőségű étcsokoládé

A sajtszószos-brokkolishoz (4 adag):

  • 1 nagy fej brokkoli
  • bors
  • 4 szelet bacon
  • 20 dkg cheddar sajt
  • 1 púpozott tk keményítő
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • tejföl 
  • snidling

img_2660.JPG

Az alaposan megmosott krumplikat egy tepsibe tesszük, és bedörzsöljük olívaolajjal és finom szemű sóval. Ettől lesz igazán ropogós a héjuk, a belsejük pedig krémes. 

200 fokon 1 órán át sütjük, majd plusz 15 percre felemeljük a hőfokot 220 fokra és úgy sütjük ropogósra.

Ez alatt az idő alatt elkészítjük a 2 féle feltétet:

A chili con carnéval kezdünk: finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst, majd alaposan átpirítjuk. Amint elkezd pirulni, jöhet a fűszerezés. Só, bors, őrölt római kömény, szárított oregánó, majoranna, édesnemes fűszerpaprika és ízlés szerint chili. Ezután hozzáöntjük a passzírozott paradicsompürét, majd hozzákeverünk kevéske jó minőségű étcsokit is. Néha megkeverve főzzük 40 percig, végül egy utolsó 5 percre jöhet hozzá a lecsepegtetett babkonzerv is. Kész!

A brokkolis verzióhoz a friss brokkolit rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, és egy tepsibe terítjük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk-borsozzuk.  Úgy rendezzük el  a brokkolit, hogy a bacon szeleteknek is maradjon hely, majd az egészet betesszük a sütőbe a krumplik mellé és kb. 20 percig sütjük, míg a bacon ropogós lesz és a brokkolirózsák is elkezdenek pirulni.

Közben megcsináljuk a sajtszószt: kockára vágjuk a sajtot,lábasba szórjuk, megszórjuk a keményítővel, ráöntjük a tejszínt és a tejet, majd addig főzzük, amíg szép homogén állagú mártást nem kapunk.

Ha minden elkészült, jöhet a tálalás: lesöpörjük a fölösleges sót a krumplikról, majd két metszést ejtünk rajtuk, egyet hosszában, egyet keresztben. Kirakjuk őket egy tányérra, majd egy határozott mozdulattal két oldalról összenyomjuk, úgy hogy kinyíljon a krumpli. Ezek után minden krumplirózsába dobunk egy darabka vajat, és négyet közülük megpakolunk a húsos raguval és egy kis tejföllel, a többit pedig sajtszósszal nyakon öntött brokkolival és összetördelt bacon-chipsszel. Már csak azt kell eldöntenünk hogy melyiket együk meg először!

A főzéshez szükséges alapanyagokat a Tesco webáruházban szereztük be!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások