Hirdetés

Magyaros lasagne csirkepaprikás töltelékkel

Hirdetés

Magyaros lasagne csirkepaprikás töltelékkel

Hirdetés

A lasagne – hála a besamelnek és a tésztalapoknak,  egy olyan formátum, amibe beletöltve a világ bármelyik klasszikus ízkombinációja még finomabb lesz, mint eredeti állapotában. Ezért csináltunk már pl. mexikói változatot is, vagy sütőtököset, ezt a magyaros cuccot pedig már nagyon régóta ki akartuk próbálni. Megérte! Amikor a csirkepaprikás íze kereszteződik a lasagne szellemiséggel… És persze tele van olvadt sajttal, meg egy hatalmas adag, tejföllel felturbózott besamel mártással. Nagyon finom, na!

magyaros_lasagne_1.jpg

Az étel lényege roppant egyszerű: a klasszikus bolognai ragut egy magyaros, konkrétan csirkepaprikás jellegű töltelékre cseréltük, ami nagyjából ugyanúgy készül, mint az eredeti verzió, eltekintve attól a különbésgtől, hogy itt természetesen darált húst használtunk. 

Recept (4 éhes ember részére)

Hozzávalók

A raguhoz:

Egy db. (kb 60dkg) csirkemell filé
Kb 2 ek olaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 paradicsom
1 paprika
2 tk pirospaprika
4 ek tejföl
1,5 ek liszt

A besamelhez:

60 g vaj
60 liszt
800 ml tej
4 ek. tejföl
80 g reszelt sajt
só, bors

Az összerakáshoz:

2 csomag Soós Gran Premio csuszatészta
Sok-sok reszelt sajt minden egyes réteghez
Kovászos / csemege uborka a tálaláshoz

magyaros_lasagne_2.jpg

A raguval kezdjük, amihez a vöröshagymát feldaraboljuk és az olajon párolni kezdjük, majd hozzáadjuk a szintén feldarabolt fokhagymát. A paradicsomot nagyobb darabokra, a paprikát karikákra vágjuk és ez is mehet hozzá az alaphoz. Ha a paradicsom nem engedne elég levet, akkor felhúzzuk egy kevés vízzel és puhára pároljuk a zöldségeket. Ha a víz elpárolgott, akkor meghintjük a pirospaprikával és lehúzzuk a tűzről. Sózzuk, borsozzuk, majd előkészítjük a húst.

A recepthez, hasonlóan az eredeti bolognai verzióhoz darált húsra van szükségünk. Ha a hentesetek nem darál csirkehúst, vagy nincs otthon darálótok, akkor egy mezei aprítógéppel is el lehet érni a kívánt végeredményt. Ehhez feldaraboljuk a csirkét és a gépben ledaráljuk. Hozzáadjuk a paprikás alaphoz, kicsit átforgatjuk. A csirkepaprikás jelleg érdekében feltuningoljuk egy kis tejföllel: ehez a tejfölt és a lisztet egy tálba tesszük, habverővel kikeverjük és hozzáadjuk a raguhoz. Felöntjük 1-2 dl vízzel és 8-10 perc alatt készre főzzük.

Amíg a csirke rotyog, addig pont össze tudjuk dobni a besamel mártást. Ehhez a vajat egy forró (de nem túl forró, mert akkor a vaj megbarnul!) lábasba dobjuk. Az olvadt vajhoz hozzáadjuk a lisztet és eldolgozzuk, hogy csiriz szerű állagot kapjunk. Rövid ideig pirítjuk a lisztet, hogy kapjon egy kis színt, majd részletekben hozzáadjuk a tejet, miközben egy habverővel folyamatosan kevergetjük. Ha elértük a homogén, csomómentes állagot, akkor elzárjuk a lángot és elkeverjük a mártásban a tejfölt, végül pedig belereszeljük a sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

Az lasagne összerakásához egy hőálló tál alján elrendezzük a csuszatésztát, majd erre öntjük a forró paprikás csirkés ragut. Jön rá egy réteg besamel, sok reszelt sajt, végül pedig a tészta. Ezt ismételjük addig, amíg a tálunk meg nem telik, a tetejét pedig elhalmozzuk rengeteg sajttal. 180 fokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük, hogy a sajt a tetején szép aranybarna színt kapjon.

Nem azonnal forrón, hanem kissé kihűlve, egy kis kovászos uborkával szervírozzuk. Jó ételvágyat!

magyaros_lasagne_3.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások