Hozzávalók
A tésztához
- 240 ml meleg tej
- 50 g barna cukor
- 40 g friss élesztő
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 70 g puha vaj
A töltelékhez
- 180 g hántolt mandula
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 ek barnacukor
- 5 ek puha vaj
- 1 db tojásfehérje
- 2 ek tej
A tetejére
- 1 db tojás
- 05 marék szórócukor
Mandulás kalács - Imádni fogod!
Hozzávalók
A tésztához
- 240 ml meleg tej
- 50 g barna cukor
- 40 g friss élesztő
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 70 g puha vaj
A töltelékhez
- 180 g hántolt mandula
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 ek barnacukor
- 5 ek puha vaj
- 1 db tojásfehérje
- 2 ek tej
A tetejére
- 1 db tojás
- 05 marék szórócukor
Fotó: Szilágyi NóriA tejbe keverjük a barna cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt és kb. 8 percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson az élesztő. A lisztet egy nagy tálba rakjuk, hozzákeverjük a sót, beleöntjük az élesztős tejet, összegyúrjuk a tésztát, majd amikor összeállt 2-3 lépésben, dagasztás közben hozzáadagoljuk a vajat. Mikor a tészta, sima és puha, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen. A töltelékhez a mandulát egy serpenyőben, közepes lángon pár perc alatt megpirítjuk, majd egy aprítógépben lezúzzuk. Az őrölt mandulát összekeverjük a többi hozzávalóval. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. 45×30-as méretű téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. A rövidebb felénél feltekerjük, átlósan egy sütőpapírral borított tepsibe fektetjük, letakarjuk és hagyjuk kb. további 20 percig kelni.
Utána ollóval, felülről, kb. 45 fokos szögben, jó mélyen bevagdossuk a tésztát, de óvatosan, hogy nehogy teljesen átvágjuk! Majd jobbra-balra kihajtogatjuk a bevágott tekercseket. Lekenjük kevés felvert tojással, megszórjuk szórócukorral és 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a kalácsot, kb. 35 perc alatt.