Hozzávalók
- 1 ek libazsír
- 2 db libaszárnytő
- 2 db libanyak
- 1 db pecsenye libacomb
- 2 szál újhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db kis zellergumó
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 1 nagy csokor való zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű, babér vegyesen)
- 0.25 db citrom vékony csíkokra szelt héja
- ½ tk frissen reszelt szerecsendió
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 ½ dl tejszín
- 1 csapott tk burgonyakeményítő
- 1 - 2 ek friss citromlé
- só
- frissen őrölt bors
Márton-napi libaraguleves
Hozzávalók
- 1 ek libazsír
- 2 db libaszárnytő
- 2 db libanyak
- 1 db pecsenye libacomb
- 2 szál újhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db kis zellergumó
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 1 nagy csokor való zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű, babér vegyesen)
- 0.25 db citrom vékony csíkokra szelt héja
- ½ tk frissen reszelt szerecsendió
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 ½ dl tejszín
- 1 csapott tk burgonyakeményítő
- 1 - 2 ek friss citromlé
- só
- frissen őrölt bors
Bouquet garni-t készítünk, azaz a zöldfűszereket összekötjük egy kis csokorba. Egy nagy lábosban felhevítjük a libazsírt és a húsokat a félbevágott zellergumóval nagy lángon minden oldalukon jó erősen megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és felöntjük a borral. Amikor a bor alkoholtartalma elfőtt, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst (kb. 1,5 liter). Beledobjuk a fűszercsokrot és alacsony lángon, gyöngyöző forrással főzni kezdjük a levest. Két óra elteltével hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint a vékony csíkokra vágott citromhéjat. További fél órán keresztül főzzük, majd kiszedjük a megfőtt húsokat, lefejtjük a csontról és félretesszük, a zöldfűszer csokrot és a zellert pedig kidobjuk. A levesből egy decit összekeverünk a keményítővel elkevert tejszínnel, visszaöntjük a lábasba és beleszórjuk a reszelt parmezán felét, hozzáadjuk a citromlevet, majd további 10 percig főzzük forralás nélkül. Tálaláskor a leveshez adjuk a főtt húst, végül meghintjük a maradék parmezánnal és friss, finomra vágott petrezselyemmel.