Hirdetés

Mézes-mustáros csirke burgonyafánkkal

Hozzávalók

2
főre
+

A mustáros mártáshoz

10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
1 fej kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk dijoni mustár
2 db babérlevél
1 ½ dl száraz fehérbor
3 dl habtejszín
só, bors

A mézes csirkéhez

2 db csirkemellfilé
20 g vaj
2 ág friss kakukkfű
2 ek méz
só, bors

A burgonyafánkhoz

30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
20 dkg liszt
1 db tojás
4 dkg vaj vagy zsír
15 g élesztő
1 tk só
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Mézes-mustáros csirke burgonyafánkkal

Akármennyire is ismerősnek tűnhet a mézes-mustáros csirke receptje, ez a megszokottól teljesen különbözik! Ugyanis a mártás nem csak mustáros, a csirke pedig persze nem csak mézes :D Na ennél persze sokkal többről van itt szó, de inkább beszéljen a recept és a képek!
Kipróbáltam, jóóó lett!
8
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+

A mustáros mártáshoz

10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
1 fej kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk dijoni mustár
2 db babérlevél
1 ½ dl száraz fehérbor
3 dl habtejszín
só, bors

A mézes csirkéhez

2 db csirkemellfilé
20 g vaj
2 ág friss kakukkfű
2 ek méz
só, bors

A burgonyafánkhoz

30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
20 dkg liszt
1 db tojás
4 dkg vaj vagy zsír
15 g élesztő
1 tk só
Bevásárlólistához adom

A fánkok:

A burgonyafánkhoz a megpucolt krumplit kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Jól szétterítve nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, és megvárjuk, míg langyosra hűl. Közben az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk, és hagyjuk kicsit felfutni. Az áttört, kihűlt krumplira most egyenletesen rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajat vagy zsírt, és az egészet összedolgozzuk kézzel vagy egy habkártyával. A tésztát letakarva 50 percre langyos helyre tesszük, és hagyjuk megkelni.A megkelt krumplis tésztából 180 fokos bő olajban fantasztikusan ropogós, könnyű, aranybarna fánkokat sütünk.

Mártáshoz:

A mustáros mártáshoz egy lábasban 2 evőkanál olajat hevítünk. A sárgarépát és a gyökeret kisebb kockára vagy karikára vágjuk, és egy lábasban az egész fokhagymákkal együtt jó erősen lepirítjuk 2 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a durvára vágott vöröshagymát, és ezt is hagyjuk megpirulni. Elkeverjük benne a mustárt, sózzuk-borsozzuk és felöntjük a borral, mellé dobjuk a babérleveleket, és hagyjuk, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.

Hozzáadunk 1 dl vizet is, és a zöldségeket addig főzzük benne, míg a folyadék elpárolog. Felöntjük a tejszínnel, és 5 percig forraljuk kis lángon, majd félretesszük egy kicsit lehűlni. Turmixgéppel vagy botmixerrel az egészet szép krémesre pürésítjük, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy selymes mártás állagot kapjunk. Sóval, borssal és kevés mustárral ízesítjük, ha még szükséges.

A csirkéhez:

A mézes csirkéhez a sütőt előmelegítjük 150 fokra. Az egész csirkemelleket pedig sózzuk-borsozzuk, majd egy jó forró serpenyőben kevés olajon szép aranybarna kérget sütünk rá, 30 másodpercenként megfordítva a húsokat (mintha egy steaket sütnénk). Belül nem szabad teljesen elkészülnie a csirkének, mivel a melleket most kivesszük a serpenyőből (ez fontos, mert a forró serpenyőben kiszáradnának), és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve bedobjuk a forró sütőbe kb. 10 percre, míg teljesen elkészülnek. A sütőből kivett húst alufóliába csomagolva pihentetjük 5 percig, majd a serpenyőnket újra felmelegítve megolvasztjuk benne a vajat, beledobjuk a kakukkfüvet, és jöhetnek a mellek a kevés kifolyt szafttal együtt.  Rádobjuk még a vajra a mézet is, és a melleket megfürdetjük-locsolgatjuk a vajas mézben, épp csak addig, míg szép aranyszínű csillogó mázat kapnak.

Tálaláskor a mustáros mártásra helyezzük a szaftos mézes csirkét, és jó sok burgonyafánkot pakolunk mellé.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások