Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Nosztalgia süti: ízes bukta

Hozzávalók

14
darabhoz
+
600 g liszt
1 csipet só
60 g cukor
25 g élesztő
2 db tojássárgája
1 db tojás
1 db tojás a lekenéshez
300 ml tej
60 g egészen puha vaj
1 üveg sűrű szilvalekvár
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Nosztalgia süti: ízes bukta

A bukta manapság már sajnos nem örvend akkora népszerűségnek, mint régen, valamint a töltelékét illetően is megoszlanak a vélemények, de szerintünk a hagyományos, házi szilvalekváros buktánál nincsen jobb! Így hát el is hoztuk ennek a fantasztikus sütinek a receptjét.
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

14
darabhoz
+
600 g liszt
1 csipet só
60 g cukor
25 g élesztő
2 db tojássárgája
1 db tojás
1 db tojás a lekenéshez
300 ml tej
60 g egészen puha vaj
1 üveg sűrű szilvalekvár
Bevásárlólistához adom

Fotó: Puskás NóriA tejet langyosra melegítjük (a tökéletes a 37 fok lenne), és egy decit kis tálba öntünk belőle. Hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba mérjük a többi lisztet, a sót, a maradék cukrot, a 2 tojásárgáját, az egész tojást, a lágy vajat, majd a felfuttatott élesztőt. Alacsony fordulaton 10 percig dagasztjuk, míg szép fényes felülete lesz a tésztának. Letakarva, szobahőmérsékleten 50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Fotó: Puskás Nóri

A megkelt tésztát belisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen, és 14 részre osztjuk. Mindegyik téglalap alsó részére kanalazunk 3 teáskanálnyi lekvárt, majd a tészta jobb és bal oldalát behajtjuk, és az alját ráhajtjuk a töltelékre, picit megnyomjuk, és feltekerjük. Úgy helyezzük sütőpapírra, hogy a tekercs alja legyen alul. Szorosan egymás mellé helyezzük a buktákat, a tetejét felvert tojással megkenjük, és kb. fél órán keresztül pihentetjük. Előmelegített 170 fokos sütőben 20 perc alatt csodálatosra sütjük őket.

Fotó: Puskás Nóri
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások