Hozzávalók
- 600 g liszt
- 1 csipet só
- 60 g cukor
- 25 g élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 1 db tojás a lekenéshez
- 300 ml tej
- 60 g egészen puha vaj
- 1 üveg sűrű szilvalekvár
Nosztalgia süti: ízes bukta
Hozzávalók
- 600 g liszt
- 1 csipet só
- 60 g cukor
- 25 g élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 1 db tojás a lekenéshez
- 300 ml tej
- 60 g egészen puha vaj
- 1 üveg sűrű szilvalekvár
Fotó: Puskás NóriA tejet langyosra melegítjük (a tökéletes a 37 fok lenne), és egy decit kis tálba öntünk belőle. Hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba mérjük a többi lisztet, a sót, a maradék cukrot, a 2 tojássárgáját, az egész tojást, a lágy vajat, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Alacsony fordulaton 10 percig dagasztjuk, míg szép fényes felülete lesz a tésztának. Letakarva, szobahőmérsékleten 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát belisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen, és 14 részre osztjuk. Mindegyik téglalap alsó részére kanalazunk 3 teáskanálnyi lekvárt, majd a tészta jobb és bal oldalát behajtjuk, és az alját ráhajtjuk a töltelékre, picit megnyomjuk, és feltekerjük. Úgy helyezzük sütőpapírra, hogy a tekercs alja legyen alul. Szorosan egymás mellé helyezzük a buktákat, a tetejét felvert tojással megkenjük, és kb. fél órán keresztül pihentetjük. Előmelegített 170 fokos sütőben 20 perc alatt csodálatosra sütjük őket.
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!