Hozzávalók
- ½ kg meggy (magozott)
- 1 ½ dl vörösbor
- 2 dl habtejszín
- 12 dkg porcukor
- 3 db tojás sárgája
- ½ db citrom héja
- fahéj ízlés szerint
- szegfűszeg ízlés szerint
- ½ db vanília rúd húsa
Nyár = meggyleves!
Hozzávalók
- ½ kg meggy (magozott)
- 1 ½ dl vörösbor
- 2 dl habtejszín
- 12 dkg porcukor
- 3 db tojás sárgája
- ½ db citrom héja
- fahéj ízlés szerint
- szegfűszeg ízlés szerint
- ½ db vanília rúd húsa
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a kukacokat eltávolítjuk, levét egy lábosba kicsit kinyomkodjuk. A meggylevet vízzel, a vörösborral és a porcukorral felforraljuk. Miután leveskezdeményünk rottyan egy párat, belezúdítjuk a kimagozott meggyet. Beletesszük a fűszereket, a fahéjat, némi szegfűszeget, fél citrom héját, és a vaniliarúd belét. Rövid ideig, még úgy 6-8 percig forraljuk. Itt még nem vagyunk készek, de már a célegyenesben vagyunk. már csak egy jó kis sűrítés hiányzik levesünknek, amit megoldunk tojás sárgájával és tejszínnel. Ez roppant egyszerű. A tojás sárgáját minimum 30 százalékos tejszínnel folyamatos kevergetés közepette szépen, óvatosan összevegyítjük, meghintjük egy csipetnyi sóval. Ezután a tűzről lehúzott, elkészült leveshez öntjük nagyon lassan, folyamatosan keverve. Behűtjük (esetleg ha van sokkolónk, úgy sokkoljuk) vagy jégre tesszük, esetleg a mosogatóba engedett hideg fürdőbe merítjük és cirka egy óra múlva (sokkoló esetén ez néhány perc) fogyasztható is az üdítő frissességű, csodálatos, hideg meggylevesünk! Ínyencek egy kis tejszínhabbal, vegán embertársaink habspay használatával még izgalmasabbá tehetik a meggy-csodát!