Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 5 dkg szalonna
- 1 ½ dl víz a pörköltalapba
- 1 kg savanyú káposzta
- 40 dkg sertés tarja
- 15 dkg árpagyöngy (gersli), egy órával a főzés előtt beáztatva
- 1 tk kömény
- 1 db babérlevél
- 1 tk majoránna
- Só, bors
- 1 ek liszt
- 2 ek tejföl
Oda vagyunk a székelykáposztáért!
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 5 dkg szalonna
- 1 ½ dl víz a pörköltalapba
- 1 kg savanyú káposzta
- 40 dkg sertés tarja
- 15 dkg árpagyöngy (gersli), egy órával a főzés előtt beáztatva
- 1 tk kömény
- 1 db babérlevél
- 1 tk majoránna
- Só, bors
- 1 ek liszt
- 2 ek tejföl
Egy lábasba dobjuk az apróra kockázott szalonnát, és kisütjük a zsírját. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd ismét hevíteni kezdjük és pörköltalapot készítünk: kis lángon forralva fokozatosan hozzáadjuk a vizet a hagymához, a lényeg, hogy jó szaftos legyen.
Ezután a felkockázott húsok is mennek a lábasba, egy kis pirítás után pedig jöhet a átmosott káposzta. Hozzáadjuk a beáztatott majd lecsepegtetett árpagyöngyöt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Jöhetnek a fűszerek: kömény, babérlevél, majoránna, só és bors. Egy órán át főzzük, és közben elkészítjük a habarásunkat: a lisztet összekeverjük a tejföllel, majd hozzákeverjük a székelykáposztához. Rottyantunk rajta egyet és már tálalhatjuk is!