Hirdetés

Hozzávalók

20
darabhoz
+

A tésztához

60 g olvasztott vaj
100 g víz
100 g finomliszt
3 db tojás
1 csipet só

A krémhez

200 g tej
20 g keményítő
100 g fehércsoki
40 g cukor
150 ml habtejszín

A leöntéshez

100 g étcsokoládé
100 ml tejszín
½ marék pisztácia
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Olasz csúcsdesszert: profiterol

Ami a magyaroknak a képviselőfánk, a franciáknak az eclair fánk, a spanyoloknak a churros, az az olaszoknak a profiterol. Csak amíg a magyarok kettévágják, a franciák kipingálják, a spanyolok olajban kisütik, addig az olaszok okos módon nyakon öntik csokival!
Kipróbáltam, jóóó lett!
29
Hirdetés

Hozzávalók

20
darabhoz
+

A tésztához

60 g olvasztott vaj
100 g víz
100 g finomliszt
3 db tojás
1 csipet só

A krémhez

200 g tej
20 g keményítő
100 g fehércsoki
40 g cukor
150 ml habtejszín

A leöntéshez

100 g étcsokoládé
100 ml tejszín
½ marék pisztácia
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A sütőt alsó-felső programon 190 fokra bekapcsoljuk. A vajat a vízzel, sóval felforraljuk, úgy hogy szó szerint bugyogjon. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk az átszitált lisztet és addig keverjük, amíg nem válik el az edény falától. Áttesszük egy másik tálba és robotgéppel elkezdjük szétverni a tésztát, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és addig dolgozzuk a géppel, amíg szép, egynemű, krémes tésztát kapunk. Ne egyszerre tegyük bele a tojásokat, mert folyós lesz a masszánk! Fontos az is, hogy addig kell a géppel kevergetni a masszát, amíg az lehűl.

Sima nyomócsöves habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsire kb 3 cm-es gömböt nyomunk egymástól picit távol. Tudni kell, hogy a profiterol sülés közben megnő.

Sütőbe tesszük úgy, hogy a tepsi és a sütő alja közé 1 dl-nyi vizet öntünk. Az égetett tésztánál fontos a sütő gőzössége. 190 fokon 15 percig sütjük, majd 150 fokon további 15 percig, majd kikapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk egy fakanállal és még 10 percig bent hagyjuk.

Fotó: Puskás Nóri

A krémhez a keményítőt egy kicsi tejjel elkeverjük, közben a maradék tejet a cukorral feltesszük forrni. Amikor forr, akkor hozzáadjuk a fehér csokit, kézi habverővel feloldjuk benne, hozzáöntjük a keményítős tejet, majd addig keverjük amíg besűrűsödik. Kihűtjük, a tejszínhabot felverjük, és két részletben hozzáadjuk a főzött krémhez. A kihűlt fánkok aljára kés segítségével lyukat fúrunk, a krémet habzsákba tesszük és megtöltjük a krémmel.

A csokoládé öntethez a tejszínt felforraljuk és az apróra vágott csokira öntjük, kézi habverővel összekeverjük és nyakon öntjük vele a profiterolokat, durvára vágott pisztáciával megszórjuk.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?