Hirdetés

Magyarország kedvence: paprikás csirke galuskával és ubisalival

Hirdetés

Magyarország kedvence: paprikás csirke galuskával és ubisalival

Egy étel, amit Magyarországon talán mindenki szeret. Mégis mi más lehetne ez, mint gyerekkorunk egyik kedvence, a paprikás csirke galuskával és ubisalival. Persze nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni és ez mindig is vitákra adott okot, ez a jövőben sem lesz másképp - de mi most megmutatjuk, hogy szerintünk hogyan lesz az igazi. Főzésre fel!
Hirdetés

Paprikás csirke galuskával és uborkasalátával:

Hozzávalók 4 személynek:

A csirkéhez:

  • 2 evőkanál kacsazsír (vagy 3 evőkanál étolaj)
  • 1,5 kg csirke alsó-, és felsőcomb
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 1,3-1,5 liter szárnyasalaplé vagy víz
  • 3 púpozott teáskanál édesnemes pirospaprika
  • Só, őrölt feketebors
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál liszt vagy keményítő

A galuskához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 nagy egész tojás
  • Kb. 4 dl víz
  • 2 evőkanál étolaj

Az uborkasalátához:

  • 1 kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál 20%-os ecet

Először az uborkasalátát készítjük el:

A megmosott uborkát szeletelővel vékony szeletekre vágjuk (én rajta hagyom a héját, szerintem finomabb és egészségesebb is így), alaposan besózzuk, összeforgatjuk és 10 percre állni hagyjuk. Egy tálba préseljük a fokhagymát, felöntjük 2 dl vízzel. Hozzáadjuk a porcukrot és az ecetet. Az uborkának kinyomkodjuk a levét és beledobjuk a cukros-ecetes lébe. Az egészet összekeverjük, megkóstoljuk. Ha kell, sóval, cukorral vagy ecettel finomhangoljuk az ízeket. Az ubisalit felhasználásig hűtőben tároljuk.

Jöhet a paprikás: egy nagyobb lábasban, felhevített zsiradékon a sózott-borsozott csirkecombokat alaposan körbepirítjuk, kiszedjük és félretesszük. Az aprítógépben, vagy hagyományos módszerrel finomra aprított vöröshagymát a lábasba dobjuk és a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a héjától megfosztott és egészen apróra vágott paradicsomot és a kimagozott, szintén apróra vágott paprikát is. Az egész keveréket addig pároljuk-hevítjük, míg az egész szép aranybarna színt kap. Ekkor felöntjük 2 dl alaplével, zsírjára pirítjuk és újabb 2 dl-vel önjük fel. Kb. 15-20 perc párolás után a hagymás-paprikás-paradicsomos alapunk homogén és krémes lesz, ez kell a tökéletes szafthoz! Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és belepakoljuk az előpirított csirkerészeket. Felöntjük újabb 2 dl alaplével és egészen addig pároljuk, míg finoman lepirul a szaft és a hús az edény alján. Ekkor újabb adag (kb. 3-4 dl) alaplével öntjük fel a paprikás alapot és lefedve omlósan puhár főzzük a csirkét. Közben összedobjuk a galuskát: egy nagy lábasban alaposan megsózott vizet forralunk. A lisztet a tojásokkal, sóval és a víz nagy részével gyorsan összekeverjük (ha sokáig kevergetjük a tésztát, kemény lesz a végeredmény), szükség szerint a maradék vizet is hozzákeverjük. A lényeg, hogy egy lágy, lassan folyós tésztát kapjunk, amit a galuskaszaggatón át tudjunk engedni. Ha beleszaggattuk az első adag galuskát a vízbe, megvárjuk míg feljönnek a felszínre és onnan számítva további 2 percig főzzük. A leszűrt galuskákat hideg folyó vízzel átöblítjük, kevés étolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk és tálalásig félre tesszük. Ugyanezt tesszük a többi tésztával is.

A paprikás csirke befejezéséhez habarást készítünk: a tejfölt és a lisztet habverővel összekeverjük egy tálban, hozzákanalazunk a csirke szaftjából, elkeverjük és az egészet hozzáöntjük a csirkéhez. Rázogatva összeforgatjuk, hogy a szaft és a habarás teljesen összekeveredjen. 4-5 percig kis lángon főzzük és levesszük a tűzről. Kész!

A tálalást szerintem már próbáltátok és ti is jók vagytok benne: galuska, csirke, szaft, mellé pedig tejfölös ubisali. Nem sok jobb kaja van a világon ennél!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások