Hozzávalók
A tésztához
- 50 ml meleg tej
- 3 db tojássárgája
- 20 g friss élesztő
- 1 ek cukor
- 270 g liszt
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
A diós habhoz
- 3 db tojásfehérje
- 180 g cukor
- 180 g darált dió
A töltelékhez
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 db tojás (kisebb)
Pávaszem, macskaszem, vagy hívd ahogy akarod!
Hozzávalók
A tésztához
- 50 ml meleg tej
- 3 db tojássárgája
- 20 g friss élesztő
- 1 ek cukor
- 270 g liszt
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
A diós habhoz
- 3 db tojásfehérje
- 180 g cukor
- 180 g darált dió
A töltelékhez
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 db tojás (kisebb)
Az isteni pávaszem receptje
Meleg tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk pihenni pár percig. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, vajat és bedagasztjuk a tésztát, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Kettéosztjuk a tésztát, mindkettőt kinyújtjuk kb. 26×20 cm-esre. A tészta két szélére rakunk 1-1 sor meggyszemet és a közepe felé feltekerjük, hogy két sávban fedje a tészta a meggyszemeket. Óvatosan egy nagyobb sütőpapíros tepsire rakjuk őket egymás mellé, köztük kb. 3-4 cm-es helyet hagyva. A másik tésztarésszel ugyanígy járunk el.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, belekeverjük a diót és a 2 tészta középső sávjaiba osztjuk. A két szélén a tésztát lekenjük tojással és 180 fokos sütőben, kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a sütit. A végeredmény magáért beszél majd!
Tippek és trükkök a sütemény elkészítéséhez
A tej legyen langyos, ez és a cukor segít az élesztőgombáknak reakcióba lépni egymással. Körülbelül 5 perc szükséges, hogy megfelelő körülmények között az élesztőgombáknak reakcióba lépjenek.
Ha nem tudjuk szépen szétválasztani a tojásokat, akkor minden tojást beletörhetünk egy tálba, majd tiszta kézzel kihalásszuk a tojássárgájákat, a fehérjék közül.