Hozzávalók
Az előkészületekhez
- 35 g liszt
- 170 ml tej
A tésztához
- 120 ml tej melegen
- 55 g cukrozott sűrített tej
- 30 g friss élesztő
- 1 púpozott ek cukor
- 350 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 45 ml olvasztott vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
Perfekt pihe puha kalács
Hozzávalók
Az előkészületekhez
- 35 g liszt
- 170 ml tej
A tésztához
- 120 ml tej melegen
- 55 g cukrozott sűrített tej
- 30 g friss élesztő
- 1 púpozott ek cukor
- 350 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 45 ml olvasztott vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
A 35 g lisztet és 170 ml tejet egy lábasban elkezdjük melegíteni és folyamatos keverés mellett besűrítjük, mintha pudingot készítenénk, majd néha átkevergetve hagyjuk kihűlni. A kalácshoz való meleg tejet összekeverjük a sűrített tejjel, cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk kis ideig pihenni, hogy felfusson az élesztő. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, beleöntjük az élesztős tejet és az előfőzött lisztes-tejes keveréket és jól bedagasztjuk a tésztát, közben hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is. Mikor szép sima, puha tésztát kapunk, letakarjuk és meleg helyen kb. 35-40 percig kelesztjük. Mikor a duplájára nőtt, átgyúrjuk, 3 részre osztjuk és kis bucikat formázunk belőlük. Ezeket kissé ovális alakúra formázzuk, majd feltekerjük és az így kapott 3 ovális bucit a formába pakoljuk, szépen egymás mellé. Letakarjuk és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Lekenjük lazán felvert tojással a tetejét és 175 fokos sütőben aranybarnára sütjük a kalácsot. Ha túlságosan barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk.