Hozzávalók
- 1 csomag élesztős leveles tészta
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 70 g porcukor
- 30 g liszt
- 150 ml tej
- 150 ml száraz pezsgő
- 25 g vaj
- 1 db tojásfehérje a kenéshez
A bevonáshoz
- 1 db kisebb tojásfehérje
- 50 g porcukor
- pár csepp citromlé
- 1 marék szeletelt mandula
Pezsgőkrémes croissant
Hozzávalók
- 1 csomag élesztős leveles tészta
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 70 g porcukor
- 30 g liszt
- 150 ml tej
- 150 ml száraz pezsgő
- 25 g vaj
- 1 db tojásfehérje a kenéshez
A bevonáshoz
- 1 db kisebb tojásfehérje
- 50 g porcukor
- pár csepp citromlé
- 1 marék szeletelt mandula
A krémhez a tojássárgáját, porcukrot, lisztet egy edénybe rakjuk, és csomómentesre keverjük a tejjel, felöntjük a pezsgővel, majd nagyobb lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük puding állagúra. Még melegen hozzákeverjük a vajat, lefedjük egy darab fóliával és félrerakjuk. A leveles tésztát kihajtogatjuk és átlósan háromszögeket vágunk belőle, a két szélső “derékszögű háromszöget” pedig a hosszabbik oldalánál összeillesztjük, és az így kapott 5 db háromszöget lazán feltekerjük és kifli alakúra formázzuk.
A tojásfehérjét lazán felverjük és lekenjük vele a croissant-okat. 200-210 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket kb. 20 perc alatt. Mikor kihűltek, éles késsel kis lyukat vágunk a croissant-ok alján, a krémet habzsákba töltjük és a lyukon keresztül megtöltjük vele a sütiket. A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben lepirítjuk. A tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral és citromlével, megkenjük vele a croissant-okat, végül megszórjuk a pirított mandulával.