Piqniq - gasztroközösség az interneten
Talán már ti is hallottatok a Piqniq nevű appról, melynek segítségével az ételedet tudod megosztani az interneten. Nem, ez nem elírás, sőt, több szintje is van neki, hiszen aki szeretné, az ezt csak fénykép formájában teheti, de ha mondjuk főztünk több adagot is, akkor a közelben lakókat is megvendégelhetjük vele.
Nemrég személyesen is megismerkedtem az app alapítóival, és sikerült egy ebédidei beszélgetés alatt többet is megtudni róluk és az alkalmazásukról. Ennek a részletei következnek most, egy interjú formájában feldolgozva.
-Mi az a Piqniq?
A Piqniq egy étel fókuszú közösségi háló. Meglesheted vele, mit készítenek és hol esznek barátaid, kollégáid, szomszédjaid, osztálytársaid vagy családtagjaid. És te is megmutathatod nekik ugyanezt.
-Milyen platformra érhető el?
Jelenleg iPhone app-ként érhető el az App Store-ból. Így egyelőre kevesebben tudják csak használni, mint ahányan szeretnék. A várakozásért cserébe viszont az Android és Windows Phone használók jobb élményt kapnak majd. A legtöbb közösségi hálóhoz hasonlóan pedig jelen leszünk a weben is.
-Hogyan jött az ötlete egy ilyen appnak?
Kiss Tamásban felmerült egy vágy még Párizsban néhány éve. Tanácsadóként dolgozott kint, távol a családjától, és a házias ízektől. Ahogy ment fel egyik este a lakásába, a lépcsőházban fantasztikus illat ütötte meg az orrát. Ott jött az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy app, amivel be tudna kukucskálni mások konyháiba. Amivel láthatná, hogy mit és hol esznek körülötte az emberek. Ha pedig tetszik neki amit lát, akkor az app segítségével szerezhessen magának egy adagot az ételből. A megvalósításhoz Szilágyi Misivel és Török Jánossal látott hozzá 2013 közepén.
-Milyen problémára nyújt megoldást?
A Piqniq segít megosztanod a számodra fontos emberekkel amit eszel. Abban különbözik más platformoktól, hogy mindezt nem csak digitálisan, hanem fizikailag is megteheted. A legboldogabb felhasználóink ismerkedésre, házi készítésű ételeik dokumentálására és éttermi ételek ajánlására használják.
-A közösségi ételmegosztás mennyire megy külföldön, szerintetek itthon mennyire indulhat ez be, mik az akadályai?
A közösségi ételmegosztásnak világszerte számtalan példája van, egyre szélesebb körben kezd elterjedni. Már vannak magyar példák is, erről nemrég cikket is írt Varga Judit a Recity.hu nevű blogon. Az egyik legnagyobb akadálya általában a bizalomban keresendő, pedig fantasztikus ételek készülnek nap mint nap a közelünkben. A nagy kérdés, ami még bizonyításra vár világszerte, hogy az emberek széles körben meg merik és meg fogják-e tenni az első lépést és átmenni a pár utcával arrébb lakó emberhez enni, ahelyett, hogy étterembe mennénk. A Piqniqet azért szeretik az emberek, mert nem a fizikai megosztás az egyetlen fókuszunk. Rengeteg más élményt tudsz szerezni, mire végül egyszer úgy döntesz hogy egy ismeretlen ételéből eszel, vagy te magad ajánlasz fel valamit ismeretleneknek.
-Mik a terveitek a gasztronómiában a Piqniq-kel?
A világban betöltött szerepünket sem elsősorban gasztronómiai célok mentén értelmezzük. “Gasztronómiai tervei” a felhasználóinknak vannak, mi elsősorban arra fókuszálunk, hogy ezekhez a tervekhez a világ legjobb játszóterét építsük meg nekik.
-A későbbiekben milyen fejlesztések lesznek még, amik könnyebbé teszik, hogy ha én főzök valamit, azt más meg tudja kóstolni a környékről?
A legnagyobb és egyben legizgalmasabb újítás, ami heteken belül érkezik az App Storeba, hogy a Piqniqen megosztott ételek és konyhák végre felkerülnek egy térképre. Hamarosan tehát tudni fogod, hogy a környékeden kihez és miért lesz érdemes átugrani egy adag ételért.
-Mennyire ütközik ez a jelenlegi szabályozással, mármint oké, hogy ti csak egy közvetítő kapocs vagytok, de bárki mondhatja, hogy aki főz, annak semmilyen “jogosítványa” nincs ismeretlen emberek vendégül látására, akár fizet érte, akár nem, szóval ha nyitok egy éttermet oda is kell végzettség, engedély, stb – ehhez hogy álltok?
A világ nagy változásban, a jogalkotó pedig kisebb, máshol nagyobb lemaradásban van. A Restaurant Day nagyon jó példa erre, ahol a finn jogalkotó belátta, hogy a társadalmi megtérülése miatt érdemes a jogszabályokon változtatva szemet hunyni felette, hogy évente néhányszor az emberek éttermet nyissanak a lakásukon. Nem hogy a jövőnk, már a jelenünk is arról szól, hogy megosztjuk egymással, amink van. Az étel sem marad ki ebből a sorból, és ezt világszerte egyre liberálisabban kezeli a jog.
-Milyen közösségi rendezvényeitek vannak, voltak, lesznek?
A Piqniq közösség építése érdekében már két eseménysorozatot is indítottunk. Mindkettő gasztronómiai vonatkozású. Az egyik a Wine | Bike | Piqniq, amit Koklács Katával a Wine & Go alaptójával már háromszor rendeztünk meg. Az utolsó alkalomra már közel 200 fő jött el.
A másik eseményünk egy vacsora sorozat, amit DINNER néven indítottunk el. Ez egy meghívásos rendezvény, amire mindig a legaktívabb Piqniq felhasználókat hívjuk el, az est házigazdája pedig – szintén – egy különleges képességű Piqniq-es. A legutóbbi budapesti eseményünkön Nagy Sanya, a Hódítás a Konyhában blog szerzője főzött ránk, emlékezetes este volt. Mindkét eseményt visszük magunkkal külföldre, első körben San Franciscoba.
-Mi a tervetek a Piqniq-kel, hol képzelitek el fél, egy, két év múlva?
A következő fél év célja, hogy a Piqniqet bemutassuk és megszerettessük Amerikával. Ezért a csapat most 2 hónapra San Franciscoba költözik. Egy év múlva már a növekedés lesz a cél, több felhasználóval, erős nemzetközi közösséggel, és újabb platformokkal, hogy ne csak iPhone-nal lehessen használni a Piqniqet. Két év múlva már az összes platformon jelen szeretnénk lenni, több milliós letöltési számokat szeretnénk elérni.
-Melyik országból regisztráltak a legtöbben?
A legtöbben Magyarországon regisztráltak (70%), a második helyek Amerika áll (10%), majd Anglia és Németország következik. Összesen 56 országból töltötték le a Piqniq appot.
-Hány fős magyar közösség van, és mennyire aktív?
A magyar közösség több mint 2000 főt számlál és egyértelműen itt van jelenleg a legaktívabb felhasználói bázisunk. Sokan akár naponta többször is használják az alkalmazást.
-Kinek van itthonról a legtöbb követője?
A legtöbb követője Nagy Sanyának, a már említett Hódítás a konyhában című blog szerzőjének van.
-Kik a kedvenc usereitek, kit lehet érdemes leginkább követni?
Minden userünk a kedvencünk! 🙂 Egy párat megemlítek a teljesség igénye nélkül:
@Streleczki (fantasztikus házi pizzát készít)
@Superjuice.hu (ahogy a névben is benne van, szuper gyümölcs és zöldségleveket facsar)
@ziziadventures (vegetáriánus és gyerekételeket posztol a leggyakrabban)
@dani (ázsiai ételek szakértője)
@a farkas (Gordon Ramsay teljes szakácskönyvét végigfőzi)
@anna bede (vegasztrománia blog tulajdonosa)
@will run for food (Világevő blog írója)
További nagyon aktív Piqniqesek: @nóri @kiss enikő @zita @adabab @Magnes @lajos kósa @kr… még hosszan sorolhatnám! Ja, és persze @janos jancsa 🙂
Le akarom tölteni, hol érhetem el? Ne parázz, csak kattints ide, és megtalálod!