Hozzávalók
- ½ tk sütőpor
- 1 ek víz
- 500 g marha hátszín
- 2 db kaliforniai paprika (1 zöld, 1 piros)
- 5-6 szál újhagyma
- 200 g rövid szemű rizs
- 1 ek szezámmag
- só, bors
A szószhoz
- 3 ek szójaszósz
- 3 csapott ek barna cukor
- 3 ek rizsecet
- 2 ek szezámolaj
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 db hüvelyknyi gyömbér
- 1 db kis chili
- 2 gerezd fokhagyma
Pirított marhacsíkok rizzsel - A legtutibb stir fry
Hozzávalók
- ½ tk sütőpor
- 1 ek víz
- 500 g marha hátszín
- 2 db kaliforniai paprika (1 zöld, 1 piros)
- 5-6 szál újhagyma
- 200 g rövid szemű rizs
- 1 ek szezámmag
- só, bors
A szószhoz
- 3 ek szójaszósz
- 3 csapott ek barna cukor
- 3 ek rizsecet
- 2 ek szezámolaj
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 db hüvelyknyi gyömbér
- 1 db kis chili
- 2 gerezd fokhagyma
A húst feldaraboljuk: először hosszában, a rostokkal párhuzamosan vágjuk, majd fordítunk egyet rajta, és a rostokkal merőlegesen csíkokat vágunk belőle. Egy tálban összekeverjük a sütőporral és a vízzel és 10 percig pihentetjük. Addig csíkokra vágjuk a paprikákat és felkarikázzuk az újhagymát. A szószhoz egy tálban összekeverjük a szójaszószt, a barna cukrot, a rizsecetet, a szezámolajat és a kukoricakeményítőt. Ha ez megvan, jöhet a lereszelt gyömbér, a zúzott fokhagyma és az apróra vágott chili. A húst sózzuk, de óvatosan, mert a szójaszósz is sós, és borsozzuk. Két részletben sütjük, hogy minden oldaluk alaposan megpiruljon.
Forró serpenyőben, kevés olajon először 1 percig sütjük, majd további 1-2 percig rázogatva alaposan átpirítjuk és egy tálba félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben 2 evőkanál olajon megpirítjuk a paprikákat és az újhagymákat, majd rádobjuk a húst, és leöntjük a szósszal, összeforgatjuk, hogy mindenhova jusson belőle. A rizst a csomagoláson leírtak alapján megfőzzük. Tálalásnál a rizsre szedünk a zöldséges húsból és a tetejét megszórjuk szezámmaggal és az újhagyma felaprított zöldjével.