Hozzávalók
- 4 db kifli
- 400 ml tej
- 200 ml tejszín
- 4 db tojás
- 6 ek cukor
- ½ rúd vanília
- 150 g darált dió
- 75 g barna cukor
- 100 g mazsola
- 100 ml rum
Rumos-diós gubafelfújt extra vaníliával
Hozzávalók
- 4 db kifli
- 400 ml tej
- 200 ml tejszín
- 4 db tojás
- 6 ek cukor
- ½ rúd vanília
- 150 g darált dió
- 75 g barna cukor
- 100 g mazsola
- 100 ml rum
Fotó: Fördős PetiA darált diót összekeverjük a barna cukorral, a mazsolával és a rummal. Félretesszük. A kifliket kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, egy sütőlapra tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 5 percig szikkasztjuk, majd kivesszük a sütőből, és egy nagyobb keverőtálba rakjuk. A tej és tejszín keverékébe belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és melegíteni kezdjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral jó habosra keverjük, és egy keveset hozzáadunk a meleg tejszínes tejből. Kikeverjük, és az egészet visszaöntjük a tejes keverékhez. Simára keverjük, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve kicsit besűrítjük (de nem hagyjuk felforrni!). Végül az így kapott vaníliasodó felét ráöntjük a kiflikarikákra, és összeforgatjuk a diós keverékkel is. A tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a diós kiflihez. Két kisebb, kivajazott és kilisztezett edényt háromnegyedig töltünk a kiflis keverékkel, majd 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg szépen felemelkedik, a teteje megpirul. A maradék vaníliasodóval leöntve azonnal tálaljuk. Ahh, de megkívántam most!