Hirdetés

Süllőfilé fokhagymás parajjal

Zseniális halas taco

Egy taco mindig jó választás, pláne hallal és egy nagy adag avokádóöntettel!

Citromdresszing és tapenade

Érdekes, ha az ember egy meleg helyre kerül, ahol süt a nap és még a tenger zúgását is lehet hallani, rögtön másféle ízekre vágyik. Ahogy kijutunk a szárazföld peremére, egyből a könnyed, frissítő fogások felé kezdünk kacsingatni. Hát még Mentonban, ahol a márciusi citromfesztivál ellenállhatatlan erővel sodorja az embert a citrusfélék fanyar ízének világába.Ennek hatása alá kerülve készítettem el egy vagány, provence-i hangulatú kis fogást, amit nagy kár volna kihagynotok.Tengeri sügér-filé tapenáddal és citromdresszinges salátával
Hirdetés

Süllőfilé fokhagymás parajjal

Tudjuk, hogy a halak még azoknál is előtérbe kerülnek az ünnepekkor, akik alapvetően nem tartoznak a halas ételek rajongói klubjába, szóval így decemberben igyekszünk minél több ilyen recepttel kedvezni nektek. Itt is van ez a frankó fokhagymás-parajos süllőfilé, ami után már nem fogjátok holmi halrudacskákkal beérni! :)
Hirdetés

Hozzávalók (4 személyre)

  • 8 db süllőfilé
  • 4 dl tejszín
  • 8 tojás sárgája
  • 100 g parmezán
  • 1 szerecsendió
  • 6-8 dkg vaj
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 400 g bébispenót
  • 8 db nagyobb burgonya
  • só, bors
Fotó: Puskás Nóri

Húzzuk le a süllők bőrét. A süllő filét mindkét oldalán sózzuk be és fűszerezzük frissen tört borssal, majd kicsit pihentessük. Olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd amikor elkezd pirulni, gyorsan öntsük fel a tejszín felével. Addig forraljuk, míg a tejszín tejföl állagúra sűrűsödik. Adjuk hozzá a bébispenótot, és folyamatos keverés mellett rottyanstuk meg, épp csak hogy a paraj összeessen. Egy serpenyőbe öntsünk 1-2 evőkanál olajat, majd adjunk hozzá egy evőkanál vajat. A süllőfiléket mindkét oldalukon mártsuk lisztbe, és 1-2 perc alatt süssük elő minden oldalukon. Amikor a színe kifehéredik és kicsit szilárdabb, akkor már jó. A kisütött halakat tegyük félre. Egy rozsdamentes tálba keverjük el a tojássárgáját a maradék tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és reszeljünk hozzá a szerecsendióból, majd vízgőz felett sűrítsük mártás állagúra. Vegyük le a tűzről, és reszeljük hozzá a parmezánt. Négy elősütött halfilét tegyünk sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 5-10 cm távolságra. Osszuk el a halakon a bébispenótot, helyezzük rá a másik halszeletet és kanalazzuk rá a mártást. Reszeljünk még rá egy kevés parmezánt, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra. Köretként vajban pirított főtt burgonyát adjunk mellé.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?