Hozzávalók
- 8 db süllőfilé
- 4 dl tejszín
- 8 db tojás sárgája
- 100 g parmezán
- 1 db szerecsendió
- 6 - 8 dkg vaj
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 400 g bébispenót
- 8 db nagyobb burgonya
- só, bors
Hozzávalók
- 8 db süllőfilé
- 4 dl tejszín
- 8 db tojás sárgája
- 100 g parmezán
- 1 db szerecsendió
- 6 - 8 dkg vaj
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 400 g bébispenót
- 8 db nagyobb burgonya
- só, bors
Húzzuk le a süllők bőrét. A süllő filét mindkét oldalán sózzuk be és fűszerezzük frissen tört borssal, majd kicsit pihentessük. Olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd amikor elkezd pirulni, gyorsan öntsük fel a tejszín felével. Addig forraljuk, míg a tejszín tejföl állagúra sűrűsödik. Adjuk hozzá a bébispenótot, és folyamatos keverés mellett rottyanstuk meg, épp csak hogy a paraj összeessen. Egy serpenyőbe öntsünk 1-2 evőkanál olajat, majd adjunk hozzá egy evőkanál vajat. A süllőfiléket mindkét oldalukon mártsuk lisztbe, és 1-2 perc alatt süssük elő minden oldalukon. Amikor a színe kifehéredik és kicsit szilárdabb, akkor már jó. A kisütött halakat tegyük félre. Egy rozsdamentes tálba keverjük el a tojássárgáját a maradék tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és reszeljünk hozzá a szerecsendióból, majd vízgőz felett sűrítsük mártás állagúra. Vegyük le a tűzről, és reszeljük hozzá a parmezánt. Négy elősütött halfilét tegyünk sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 5-10 cm távolságra. Osszuk el a halakon a bébispenótot, helyezzük rá a másik halszeletet és kanalazzuk rá a mártást. Reszeljünk még rá egy kevés parmezánt, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra. Köretként vajban pirított főtt burgonyát adjunk mellé.
Fotó: Puskás Nóri
Ha tetszett a süllőfilé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!