Hirdetés

Sült paprikás hideg paradicsomleves

Hirdetés

Sült paprikás hideg paradicsomleves

Hirdetés

Létezik paradicsomleves betűtészta nélkül. Csak ne a menzán keressétek, hanem természetesen itt nálunk. Azt gondolhatjátok, hogy ez nem egy átlagos paradicsomleves, hiszen felturbóztuk sült paprikával, sok zöldfűszerrel és ráadásul hidegen ettük. Van ám még nekünk más hideg levesünk is. 

Hozzávalók (4 személyre)

  • 2 kápia paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hámozott paradicsom konzerv, darabolt (vagy finom nyári napérlelte paradicsom)
  • 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • olívaolaj, só, bors, friss oregano, friss bazsalikom, babérlevél
  • levesbetétnek: ciabatta, mini mozzarella golyók

A paprikákat megmossuk és szárazra töröljük, majd a sütő grillfokozatán 200 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Negyed óránként megforgatjuk őket, hogy minden oldaluk szépen megsüljön. A héja egészen megfeketedik, de az a jó. Ha elkészült, akkor egy tálba rakjuk őket és folpackkal lefedjük. A saját gőzében hűl langyosra, így könnyen le lehet húzni a héját és kiszedni a magjait. Még jobb ha a paprikasütést kerti grillen, szabad tűz fölött végezzük, akkor igazán füstös íze lesz, ami nagyon jól áll a levesnek is.

Fotó: Horváth Zsuzsi

Egy kanál olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és zellerszárat. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd  felöntjük a hámozott paradicsom konzervvel, a passzírozott paradicsommal és az alaplével és beledobjuk a lehéjazott sült paprikát is. Fűszerezzük: só, bors, egy ág friss oregano és egy babérlevél. Felforraljuk és kb. negyed órán át főzzük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Ha már nem meleg, hűtőbe tesszük és egészen lehűtjük. Közben felkockázzuk a ciabattát és egy forró serpenyőben olívaolajon aranybarnára pirítjuk. A kihűlt levest durvára vágott friss bazsalikommal, a pirított kenyérkockákkal, mozzarella golyókkal és néhány csepp olívaolajjal tálaljuk. Természetesen akinek nincs türelme kivárni, hogy lehűljön a leves, melegen is nekieshet.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások