Hozzávalók
- 50 g hántolt mandula
- 4 ek cukor
- 3 db narancs
- 1 ek vaníliakivonat
- 2 db nagyobb őszibarack vagy nektarin
- 1 ek vaj
- 1 csipet só
- 300 g görög joghurt
- 4 szelet finom kalács
- 1 ek vaj a kalács pirításához
Szirupban párolt barack
Hozzávalók
- 50 g hántolt mandula
- 4 ek cukor
- 3 db narancs
- 1 ek vaníliakivonat
- 2 db nagyobb őszibarack vagy nektarin
- 1 ek vaj
- 1 csipet só
- 300 g görög joghurt
- 4 szelet finom kalács
- 1 ek vaj a kalács pirításához
Fotó: Fördős PetiA szeletelt mandulát száraz serpenyőben világosbarnára pirítjuk, kiszedjük, félretesszük. A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk. A serpenyőbe szórjuk a cukrot és ráfacsarjuk a narancsok levét. Közepes lángon forraljuk, amíg a narancslé a felére sűrűsödik, a cukor pedig karamellizálódni kezd. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, és az így kapott szirupba tesszük a barackokat is − vágott oldalukkal lefelé. Kb. 2 percig rotyogtatjuk, amíg a barackok kicsit összeesnek. Ekkor megfordítjuk őket, és a serpenyőbe dobjuk a vajat, valamint egy egészen kevés sót. Éppen csak addig melegítjük tovább, amíg a vaj felolvad, és a szirup meglágyul. A kalácsokat megvajazzuk, és 180 fokos sütőben kicsit megpirítjuk. Kis tálkákba szedjük a joghurtot, rákanalazzuk a szirupos barackot, kanalazunk mellé bőven a szirupból is, megszórjuk a pirított mandulával, és a vajas-pirított kaláccsal tálaljuk.