Hirdetés

Zseniális halas taco

Egy taco mindig jó választás, pláne hallal és egy nagy adag avokádóöntettel!

Citromdresszing és tapenade

Érdekes, ha az ember egy meleg helyre kerül, ahol süt a nap és még a tenger zúgását is lehet hallani, rögtön másféle ízekre vágyik. Ahogy kijutunk a szárazföld peremére, egyből a könnyed, frissítő fogások felé kezdünk kacsingatni. Hát még Mentonban, ahol a márciusi citromfesztivál ellenállhatatlan erővel sodorja az embert a citrusfélék fanyar ízének világába.Ennek hatása alá kerülve készítettem el egy vagány, provence-i hangulatú kis fogást, amit nagy kár volna kihagynotok.Tengeri sügér-filé tapenáddal és citromdresszinges salátával
Hirdetés

A tökéletes lazac remuládmártással

A magyarországi halfogyasztás diagramként ábrázolva egy hosszú lapos vonal, ami a hekk szezonban és december végén mutat némi emelkedést. Ilyenkor is érdemes kimozdulni a rántott ponty nyújtotta komfortzónából és kipróbálni valami izgisebb dolgot. Most hoztunk egy jó kis lazacos receptet remuládmártással, édesburgonyával, grillezett szívsalátával és egy csipetnyi szeretettel! :D
Hirdetés

Hozzávalók:

  • 1 kg bőrös lazacfilé
  • 6-8 szívsaláta
  • 1 kg édesburgonya
  • 200 ml olívaolaj

A vinaigrette-hez:

  • 300 ml olívaolaj
  • 2 citrom kifacsart leve
  • 3 ek barna cukor
  • ízlés szerinti csípős szósz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A remuládhoz:

  • 100 g savanyú uborka
  • 100 ml tejföl
  • 2 ek mustár
  • 1 citrom leve
  • 1 mk tárkony
  • 2 szál újhagyma
  • 1 ek snidling
  • 225 g majonéz
  • fél  csokor petrezselyem
  • 1 tk cukor
  • fehérbors ízlés szerint
Fotó: Tóásó Károly

Először elkészítjük a remuládot: minden hozzávalót egy késes aprítóba pakolunk, és alaposan összezúzzuk – nem kell teljesen pépesre, picit darabos azért maradhat.
Az édesburgonyát meghámozzuk, majd egy éles késsel vékony karikákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk (ne tömjük túl, csináljuk külön tepsikben, vagy több körben). Átforgatjuk olívaolajjal, majd 175-180 fokon légkeverésen 10-20 percig sütjük, ez vastagság és sütő kérdése is. A lényeg, hogy ne égessük meg, de lehetőség szerint puha se maradjon. A lazacot kiszálkázzuk, ha szükséges, majd formára vágjuk, egy szelet praktikusan 10 dkg, két szelet egy adag. Kevés olajon a bőrös felével kezdve oldalanként 3-4 percig grillezzük közepes lángon. A vinaigrette hozzávalóit egy befőttesüvegbe öntjük, a fokhagymákat átnyomjuk, fűszerezzük, majd alaposan összerázzuk. A szívsalátákat leveleire szedjük, majd a lazaczsíros serpenyőben átforgatjuk, míg meg nem pirul és kicsit össze nem esik.

Fotó: Tóásó Károly

A tálalás: egy tányérra halmozunk a salátából, és megöntözzük a vinaigrette-tel, mellé pedig mehet az édesburgonya-chips. Erre pattan rá két szelet lazac, valamint a remulád.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?