Hirdetés

Torta di spaghetti, azaz a spagettitorta

Hirdetés

Torta di spaghetti, azaz a spagettitorta

Hirdetés

Nem annyira elmebeteg dolog, mint amilyennek a neve alapján tűnhet: a spagettitorta lényege alapvetően az, hogy kirántson minket a megfőtt a tészta, ráöntjük a szószt és megesszük szokásos monotonitásából és egy kis csavarral új lendületet adjon a műfajnak. Egy besamel-alapú mártással összeforgatott tésztáról van szó, amit tortaformában sütünk meg és ha minden jól megy, tökéletes cikkeket tudunk vágni belőle. Bármilyen finomsággal meg tudjuk pakolni és friss rukkolával, koktélparadicsommal, de leginkább egy finom paradicsomszósszal egy igazán finom ebéd, vagy vacsora lesz belőle. Pontosan 20 perc összedobálni és már vághatjátok is be a sütőbe!

img_7627.jpg

Recept

Hozzávalók:

  • 400 g spagetti tészta
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek tejföl
  • 3 tojás
  • 3 dkg (kb egy marék) reszelt sajt
  • 1 marék szárított paradicsom
  • 1 marék fekete olívabogyó
  • 5 dkg sonka
  • kevés szerecsendió
  • csipetnyi cayenne bors
  • só, bors

A paradicsomszószhoz:

  • egy löttyintésnyi olívaolaj
  • 4 dl paszírozott paradicsompüré (passata di pomodoro)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk szárított oregano
  • só, bors

img_7631.jpg

A tésztát forró, sós vízben elkezdjük kifőzni és közben elkészítjük a besameles alapot. Forró lábasban vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Részletekben hozzáadagoljuk a tejet és habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tejfölt és befűszerezzük. Elzárjuk alatta a lángot és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve a mártásban. A kifőtt tésztát leszűrjük és a mártáshoz adjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróbb darabokra vágott szárított paradicsomot, az olajbogyót és a sonkát, majd az egészet alaposan összeforgatjuk és egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és egy kevés morzsával, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készresütjük.

Közben összedobunk egy villámgyors paradicsomszószt. Ehhez a megtisztított fokhagymagerezdeket kevés olajon 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsompürét. Beízesítjük az oreganoval, sóval, borssal, majd még kb. 3-4 percig rotyogtatjuk, majd elzárjuk alatta a lángot. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?