Hozzávalók
- 400 g spagetti tészta
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 2 ½ dl tej
- 2 ek tejföl
- 3 db tojás
- 3 dkg (kb egy marék) reszelt sajt
- 1 marék szárított paradicsom
- 1 marék fekete olívabogyó
- 5 dkg sonka
- kevés szerecsendió
- 1 csipet cayenne bors
- só, bors
A paradicsomszószhoz
- 1 löttyintésnyi olívaolaj
- 4 dl paszírozott paradicsompüré (passata di pomodoro)
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított oregano
- só, bors
Torta di spaghetti, azaz a spagettitorta
Hozzávalók
- 400 g spagetti tészta
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 2 ½ dl tej
- 2 ek tejföl
- 3 db tojás
- 3 dkg (kb egy marék) reszelt sajt
- 1 marék szárított paradicsom
- 1 marék fekete olívabogyó
- 5 dkg sonka
- kevés szerecsendió
- 1 csipet cayenne bors
- só, bors
A paradicsomszószhoz
- 1 löttyintésnyi olívaolaj
- 4 dl paszírozott paradicsompüré (passata di pomodoro)
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított oregano
- só, bors
A tésztát forró, sós vízben elkezdjük kifőzni és közben elkészítjük a besameles alapot. Forró lábasban vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Részletekben hozzáadagoljuk a tejet és habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tejfölt és befűszerezzük. Elzárjuk alatta a lángot és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve a mártásban. A kifőtt tésztát leszűrjük és a mártáshoz adjuk.
Hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróbb darabokra vágott szárított paradicsomot, az olajbogyót és a sonkát, majd az egészet alaposan összeforgatjuk és egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és egy kevés morzsával, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készresütjük.
Közben összedobunk egy villámgyors paradicsomszószt. Ehhez a megtisztított fokhagymagerezdeket kevés olajon 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsompürét. Beízesítjük az oreganoval, sóval, borssal, majd még kb. 3-4 percig rotyogtatjuk, majd elzárjuk alatta a lángot.