Hozzávalók
A leveshez
- 2 ek olívaolaj
- 15 dkg pancetta vagy más húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db kisebb édeskömény gumó
- 1 szál póréhagyma
- 2 szál szárzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db parmezán sajt héja
- 15 dkg kelbimbó
- 1 dl száraz fehérbor
- 10 dkg spagetti
- 1 ½ l víz
- 20 dkg zöldborsó
- 1 db sárgarépa
- só
- bors
A pesztóhoz
- 1 nagy csokor metélőhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 10 dkg pirított fenyőmag
- 5 dkg finomra reszelt parmezán
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- só
Zöld minestrone pestóval
Hozzávalók
A leveshez
- 2 ek olívaolaj
- 15 dkg pancetta vagy más húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db kisebb édeskömény gumó
- 1 szál póréhagyma
- 2 szál szárzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db parmezán sajt héja
- 15 dkg kelbimbó
- 1 dl száraz fehérbor
- 10 dkg spagetti
- 1 ½ l víz
- 20 dkg zöldborsó
- 1 db sárgarépa
- só
- bors
A pesztóhoz
- 1 nagy csokor metélőhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 10 dkg pirított fenyőmag
- 5 dkg finomra reszelt parmezán
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- só
Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat és mérsékelt lángon lepirítjuk a szalonnát. Rádobjuk a felaprított hagymát, édesköményt, póréhagymát, fokhagymát és szárzellert. Közepesen erős lángon addig pirítjuk, amíg a zöldségek összeesnek. Közben beledobjuk egy darab parmezán sajt héját, ettől gazdagabb ízű lesz a leves.
A kelbimbót megmossuk, külső leveleit leszedegetjük és félretesszük, a gumókat negyedeljük és a leveshez adjuk. Felöntjük fehérborral.
Egy közepes lábosban kb 1,5 liter vizet forralunk, sózzuk, és kifőzzük benne a tésztát. A főzőlevet nem öntjük ki, hanem a leveshez adjuk. A tésztát leszűrjük és félretesszük.
A levest sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a maradék zöldségeket: a zöldborsót, a zöldséghámozóval vékonyra szeletelt sárgarépát és a kelbimbóleveleket. Éppen csak addig főzzük, amíg ezek a zöldségek megpuhulnak.
Közben elkészítjük a pesztót: a hozzávalókat, az olívaolaj kivételével, aprítógépbe tesszük és krémesre aprítjuk. Folyamatosan adagolva hozzákeverjük az olajat.