Hirdetés

3 nyári recept szójaszósszal

Hirdetés

3 nyári recept szójaszósszal

Hirdetés

A szójaszósz egy olyan alap cucc, aminek minden főzni szerető ember háztartásában ott a helye. Ne feledjétek az ősi mondást, mely szerint „szójaszósszal minden finomabb”. Bár nem tudjuk, hogy ki volt az az agytröszt, akitől a mondás származik, egészen biztosan igaza volt, ugyanis nincs az az egszerű, zöldséges, pirított tészta, amit nem pörgetne fel pár csepp szójaszósz. Most 3 olyan alapkészítményt mutatunk nektek, amelyekből semmiképp ne hagyjátok ki: jön egy frankó salátaöntet, egy pác grillezett csirkéhez és egy jó kis mártogatós. Teszteljétek mindegyiket!

1.Mártogatós: zöldségekhez

Fotó: Szilágyi Nóra

Hozzávalók

  • 2 tk méz
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 ek passata
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 nagyobb paradicsom
  • fél kisebb chilipaprika
  • 1 tk szójaszósz
  • só, bors
  • 1 mk füstölt paprika
  • 1 mk szárított oregano

A mézet egy kis serpenyőben enyhén karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymával, majd hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot. Kis ideig hagyjuk pirulni, majd mehet hozzá a többi hozzávaló is. Kevergetve főzzük, hagyjuk, hogy picit sűrűsödjön, végül botmixerrel összezúzzuk. Hagyjuk kihűlni, majd kis tálkában tálaljuk.

Salátaöntet

Fotó: Szilágyi Nóra

Hozzávalók 

Az öntethez:

  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek méz
  • 1 ek worcester szósz
  • ½ citrom leve
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 darabka apróra vágott gyömbér

A salátához:

  • 1 marék spenót
  • 1 marék rukkola
  • fél sárga kaliforniai paprika
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 1 db paradicsom
  • fél fej lilahagyma
  • fél kígyóuborka
  • pirított napraforgómag

Az öntet hozzávalóit egy kis üvegbe rakjuk és jól összerázzuk. A paprikákat, hagymát, uborkát kisebb szeletekre, a paradicsomot kisebb kockákra vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. A salátaöntettel meglocsoljuk a salátát és már fogyaszthatjuk is!

Húspác

Fotó: Szilágyi Nóra

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek olívaolal
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 mk worcester szósz
  • só, bors
  • 1 ek méz
  • 1 ek dijoni mustár

A fokhagymát fokhagymanyomóval átzúzzuk, összekeverjük a többi hozzávalóval és beleforgatjuk a csirkemelleket, és hagyjuk pácolódni pár órán át, de akár egész éjszakára is berakhatjuk pihenni a hűtőbe. Forró grillrácson vagy grillserpenyőben aranybarnára sütjük őket. A pácot természetesen használhatjuk akár csirkecombhoz vagy -szárnyhoz is.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?