Hozzávalók
Gránátalmás-édesburgonyás téli saláta naranccsal
- 1 db szép gránátalma
- 1 - 1 marék mandula és pisztácia
- 2 db narancs
- 1 ek méz
- 2 - 3 ek olívaolaj
- 20 dkg salátakeverék
- 30 dkg édesburgonya
- 10 dkg roquefort
Sült karfiol & fehérbab saláta
- 30 dkg karfiol
- 1 konzerv (240 g) fehérbab
- 1 csomag fodros kel saláta (vagy rukkola)
- 1 dl kaukázusi kefír
- ½ db citrom leve
- ½ dl olívaolaj
- 10 dkg fetasajt
Sütőtökös gerslisaláta
- 10 dkg gersli (árpagyöngy)
- 2 ½ dl víz
- 1 marék magos kalamata olívabogyó
- 1 marék dió
- 10 dkg bébispenót
- 15 dkg sütőtök
- 1 ek angol mustár
- 2 ek balzsamecet
- 1 dl olívaolaj
- Só, bors
3 szuper téli saláta
Hozzávalók
Gránátalmás-édesburgonyás téli saláta naranccsal
- 1 db szép gránátalma
- 1 - 1 marék mandula és pisztácia
- 2 db narancs
- 1 ek méz
- 2 - 3 ek olívaolaj
- 20 dkg salátakeverék
- 30 dkg édesburgonya
- 10 dkg roquefort
Sült karfiol & fehérbab saláta
- 30 dkg karfiol
- 1 konzerv (240 g) fehérbab
- 1 csomag fodros kel saláta (vagy rukkola)
- 1 dl kaukázusi kefír
- ½ db citrom leve
- ½ dl olívaolaj
- 10 dkg fetasajt
Sütőtökös gerslisaláta
- 10 dkg gersli (árpagyöngy)
- 2 ½ dl víz
- 1 marék magos kalamata olívabogyó
- 1 marék dió
- 10 dkg bébispenót
- 15 dkg sütőtök
- 1 ek angol mustár
- 2 ek balzsamecet
- 1 dl olívaolaj
- Só, bors
Gránátalmás-édesburgonyás téli saláta naranccsal
Az édesburgonyát megmossuk és héjastul kisebb kockára vágjuk, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben megsütjük. A gránátalmát kettévágjuk és egy fakanállal ütögetve kirázzuk belőle a magokat egy tálba. A mandulát és a pisztáciát egy száraz serpenyőben lepirítjuk, durvára aprítjuk és félretesszük. Az egyik narancs levét kifacsarjuk, a másikat pedig kifilézzük. A narancsléhez hozzáadunk a mézet és több részletben, habverővel folyton kevergetve az olívaolajat is, míg szép emulziót nem kapunk. Sóval és borssal ízesítjük, ezzel el is készült a jó kis narancsos vinaigrette. A salátakeveréket egy nagyobb tálba szórjuk és nyakon öntjük a narancsos dresszinggel. Átforgatjuk és hozzáadjuk az előkészített hozzávalókat: a megsütött édesburgonya kockákat, a gránátalmát és a pirított magokat is. Összekeverjük, és a saláta tetejét megszórjuk az összemorzsolt roqueforttal.
Sült karfiol & fehérbab saláta
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük és kevés sóval, borssal, olívolajjal meghintve, 190 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A babot leszűrjük, átöblítjük és egy nagy salátástálba öntjük. Rászórjuk a zöld salátaleveleket és a sült karfiolrózsákat is. Összedobjuk az öntetet: a kaukázusi kefírhez hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és habverővel alaposan belekeverjük az olívaolajat is. Az öntetet rácsorgatjuk a salátára, az egészet óvatosan átforgatjuk, végül morzsolt fetasajtot szórunk a tetejére és már tálaljuk is.
Sütőtökös gerslisaláta
A gerslit két és félszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, félretesszük. Az olajbogyót száraz serpenyőben jól lepirítjuk, félretesszük, és a még forró serpenyőbe dobjuk a diót is. Ha ez is lepirult, durvára aprítva hozzákeverjük a gerslihez és a pirított fekete olajbogyóhoz. Hozzáadjuk a durvára vágott bébispenótot és a zöldséghámozóval leheletvékonyra szelt nyers sütőtököt is. Készítünk hozzá egy gyors, ízes öntetet is: a mustárt sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a balzsamecetet és az olívaolajjal az egészet szép krémesre dolgozzuk. Ráöntjük a sajátára, alaposan összeforgatjuk és már tálaljuk is!