Hozzávalók
A salátához
- 15 dkg zöld lencse
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db nagyobb babérlevél
- ½ ek só
- ½ tk őrölt bors
- 1 l víz
- 10 dkg szárazkolbász
- 1 db zöldalma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 5 dkg spenót
Az öntethez
- a kisült kolbászzsír
- ½ fej vöröshagyma
- 3 ek fehérborecet
- ½ ek méz
- ½ dl olívaolaj
- só
- bors
Sült kolbásszal felturbózott lencsesaláta
Hozzávalók
A salátához
- 15 dkg zöld lencse
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db nagyobb babérlevél
- ½ ek só
- ½ tk őrölt bors
- 1 l víz
- 10 dkg szárazkolbász
- 1 db zöldalma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 5 dkg spenót
Az öntethez
- a kisült kolbászzsír
- ½ fej vöröshagyma
- 3 ek fehérborecet
- ½ ek méz
- ½ dl olívaolaj
- só
- bors
Egy közepes lábosban feltesszük főni a lencsét az egész, megpucolt hagymával és fokhagymagerezddel, babérlevéllel, sóval és borssal. Amikor a lencse megpuhult, leszűrjük, a hagymát, a fokhagymát és a babérleveleket kiszedjük.
A kolbászt karikára vágjuk és egy serpenyőben alacsony láng felett pirosra sütjük. A kolbászt papírtörlőre szedjük. A zsírhoz adjuk a nagyon finomra vágott hagymát és puhára fonnyasztjuk. Felöntjük a borecettel és felére beforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, sózzuk, borsozzuk és lehúzzuk a tűzről. Nagy keverőtálba öntjük , hagyjuk langyosra hűlni és vékony sugárban csorgatva, folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük az olívaolajat. Amikor krémes, elkészült az öntet.
Egy nagy tálba tesszük a lencsét, hozzáadjuk a durvára vágott spenótot, a kis kockákra aprított kaliforniai paprikát és a szintén felkockázott almát. Összeforgatjuk, majd rálocsoljuk az öntetet és azzal is összekeverjük a salátát. Tálaláskor megszórjuk a kisült kolbász szeletekkel.