Hozzávalók
- 1 csokor hónapos retek
- 6 szál zöldspárga
A marinádhoz
- só
- ½ ek porcukor
- víz
- fehérborecet
- 250 g krémes állagú túró vagy ricotta
- 1 ek tejföl
- 1 db új zeller (aminek zsenge a zöldje, kicsi a gumója)
- 1 szál lila újhagyma
- ½ db citrom lereszelt héja és kifacsart leve
- só, fehér bors, pici olívaolaj
- 1 fej cikória/endívia
- 1 db ciabatta
- fokhagyma
- néhány db koktélparadicsom
Hozzávalók
- 1 csokor hónapos retek
- 6 szál zöldspárga
A marinádhoz
- só
- ½ ek porcukor
- víz
- fehérborecet
- 250 g krémes állagú túró vagy ricotta
- 1 ek tejföl
- 1 db új zeller (aminek zsenge a zöldje, kicsi a gumója)
- 1 szál lila újhagyma
- ½ db citrom lereszelt héja és kifacsart leve
- só, fehér bors, pici olívaolaj
- 1 fej cikória/endívia
- 1 db ciabatta
- fokhagyma
- néhány db koktélparadicsom
A retkeket megtisztítjuk, és hajszálvékony szeletekre vágjuk. A spárgák végét letördeljük, majd egy zöldséghámozó segítségével, hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk. A spárgacsíkokat a retekszeletekkel együtt egy kis tálba tesszük, alaposan megsózzuk, meghintjük egy kis porcukorral és nyakon öntjük fehérborecettel és egy kevéske vízzel. Átforgatjuk az egész keveréket és állni hagyjuk, hogy a zöldségek marinálódjanak.
A túrót kikeverjük a tejföllel. Az új zeller zsenge szárát vékony szeletekre vágjuk, majd a gumóját is megpucoljuk és apró kockákra vágva mindet a túróhoz adjuk. Mehet bele a vékony karikákra vágott újhagyma is, majd belereszeljük fél citrom héját és belefacsarjuk a levét. Sózzuk, meghintjük fehér borssal és egy pici olívaolajjal együtt az egészet alaposan összekeverjük.
A cikóriát/endíviát leveleire szedjük, és a kis csónak formájú salátákat megtöltjük a zöldséges túrókrémmel.
A ciabattát felszeleteljük és egy felforrósított serpenyőben olívaolajon mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk, majd ha megsültek, akkor bedörzsöljük a szeleteket fokhagymával és néhány félbevágott koktélparadicsommal.
A bruschettákat egy nagy tálra pakoljuk, melléhelyezzük a töltött endívia csónakokat. A marinált zöldségeket leöblítjük egy kis hideg vízzel, hogy ne legyenek túl savanyúak és lecsöpögtetve szintén a tálra pakoljuk. Apróra vágott snidlinggel megszórva és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Van még néhány tuti tavaszi receptünk, például az egyik kedvenc olasz kajánk: saltimbocca, aminek a receptjét itt találjátok. Vagy egy fantasztikus egészben sült tarja recept, amit a friss zöldségek turbóznak fel. A receptet itt megtaláljátok.