10 kaja, ami igazán jót tesz a szívünknek
Mára már talán sikerült eloszlatni azt a sztereotípiát, hogy ami egészséges, az biztos nem is finom. Csomó szuper kaja van, ami igenis jót tesz az ember szervezetének. Most jöjjön 10 olyan alapanyag, ami kifejezetten a szívünkre van jótékony hatással, nyugi, ez nem csak bla-bla, mutatunk mindegyikhez recept ötletet is!
1. ZABPEHELYAki zabpehellyel indítja a napját, az igazán jót tesz magának, mert tele van Omega3 zsírsavval és csökkenti a koleszterin szintet, magas rosttartalmának köszönhetően lassítja az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet, sőt lepucolja az artériákat is.
Emlékeztek Dóra granolájára, arra a ropogós csoda müzlire? Ilyen formában senkinek nem esik nehezére zabpelyhet fogyasztani, az tuti! Fogyókúrásnak nem mondanám, de ugye milyen jó hír, hogy legalább a szívünknek jót teszünk vele?
2. LAZAC
Úgy általában a halakról tudjuk, hogy egészségesek, a lazac is rengeteg Omega3 zsírsavat tartalmaz, csökkenti a vérnyomást, véd a koszorúér-betegség ellen, és kutatások bizonyítják, hogy jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kialakulását. A lazac (úgy mint a királyrák vagy a homár) az astaxantin nevű anyagtól rózsaszínű. A kutatások szerint az astaxantin adagolásával jelentősen csökkenthető az egyik gyulladásjelző fehérje mennyisége a vérben.
Aki lemaradt volna Jani lazac gravlaxáról, az most kattintson!
3. AVOKÁDÓ
Az avokádó amellett, hogy kimondottan gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, csökkenti a káros koleszterin szintjét (LDL), de ezzel párhuzamosan nem csökkenti a hasznos koleszterin (HDL) mennyiségét, így segít megóvni a szervezetet a káros koleszterinszint okozta, szív- és érrendszeri problémák kialakulásától.
Ezt Zé is tudja, ezért is szokott isteni guacamolét csinálni. Aki a szívének jót akar, az gyorsan dobjon össze egyet!
4. OLÍVAOLAJ
Az olívaolaj segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és állítólag még a terhességi csíkokra is!!
Olívaolajat kb. bármihez lehet használni, de egy pesto remek példa arra, amikor az olívaolaj főszereplővé válik. Dóra pestója egy csodás tavaszi minestrone tetejére került, de tehetitek természetesen tésztára, vagy akár pirítósra is.
5. OLAJOS MAGVAK: dió- és mogyorófélék
Bár az olajos magvaknak magas a zsírtartalmuk, de ezek “jó zsírok”, Omega3 és társaik, szintén kifejezetten jót tesznek a szívnek. Az olajos magvak nagyon magas fehérjetartalommal bírnak, némelyikük a húsokéval is versenyre kel, ilyen pl.: a mandula vagy a dió. Szív-és érrendszeri védőhatásuk régóta ismert és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is jelentősen csökkenti a rendszeres fogyasztásuk. Az olajos magvakban található illóolajok gazdag antioxidánsok, így segítenek a szabad gyökök elleni harcban.
Dóra granolája is tele volt finom magokkal, de ne csak édességekre gondoljatok, pl. ott van Zé sáfrányos-mandulás csirkéje, tele jótékony mandulával, mi imádjuk!
És hát a házi mogyorókrém, igen-igen, a szívünk miatt fogyasztjuk mi is!
6. BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK
Áfonya, málna, eper, szeder, ribizi, amit akarok, mindjárt itt a szezonjuk és rendkívül magas antioxidáns tartalmuk miatt csökkentik a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.
Mivel az eper szezon már tombol, figyelmetekbe ajánljuk a múltkori epres tévé adásunkat, láttátok?
De fagyasztva természetesen bármikor szerezhettek bogyós gyümölcsöket, mi sem csak karácsonykor kívánjuk meg Dóra csodaszép trifle-jét, amiben az erdei gyümölcsök mellett zabpehely és mandula is van, igazi szuper desszert szív-szempontból!
7. HÜVELYESEK
Bab, borsó, csicseriborsó, lencse, bár puffasztó hatásuk miatt sokan száműzik az étrendjükből ezeket a hüvelyes zöldségeket, pedig amellett, hogy gazdag fehérje források, tele vannak vitaminokkal és nyomelemekkel, magas Omega3 tartalmuk pedig csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Csicseriborsóból pl. Zé isteni hummuszt és falafelt csinált!
8. SPENÓT
Popeye óta azt mindenki tudja, hogy a spenóttól erősek leszünk, de a szívünket is formában tartja rendkívül magas Omega3, lutein, rost és kálium tartalmának köszönhetően.
Zé spenótos-tojásos szufléja meg nyomokban sem elékeztet a menzákról ismert és utált spenótfőzelékre!!
9. LENMAG
A lenmag tele van rosttal, és a legjobb növényi forrása az Omega3 és 6 zsírsavaknak, melyek elengedhetetlenek a szív normál működéséhez.
Lenmagot szórhattok a müzlitekbe, vagy egy hamburger buci tetejére, észre sem veszitek és még a szíveteknek is jót tesztek!
10. FOKHAGYMA
A fokhagyma az egészséges vérnyomás ill. koleszterinszint fenntartásában játszik fontos szerepet. Hatékonyan veszi fel a küzdelmet az érszűkület ellen is. Ha gyomrunk (és a párunk) engedi, együk frissen, hatása akkor a legkedvezőbb (mármint a szívünkre), de mi minden formában imádjuk, a magyar konyha is előszeretettel használja, de ha még nem próbáltátok a spanyolok fokhagymalevesét, akkor hajrá, nekünk az egyik nagy kedvencünk.
Az ötlet forrása: health.com