Hirdetés
Instant

A 88. TV-adás receptjei - karácsony

Három pogácsa egy videóban

Sajtos, tepertős és káposztás IS!

Céklás borjúraguleves

Csak a színe csajos
Hirdetés

A 88. TV-adás receptjei - karácsony

Hirdetés
Mindjárt itt a karácsony, úgyhogy ebben az adásban hozunk nektek néhány tuti receptötletet, amivel nem tudtok mellélőni az ünnepi asztalnál. Lesznek tuti húsos kaják, és az eddigi talán legütősebb tortánkat is megcsináljuk.
Hirdetés

Sült karaj konyakos gravy mártásban Yorkshire pudinggal és sült kelbimbóval

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet karaj
  • só, bors
  • 2 ek olaj

A sült kelbimbóhoz:

  • 300 g kelbimbó
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors

A mártáshoz:

  • 1 fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 ág friss kakukkfű
  • 2-3 babérlevél
  • 100 ml fehérbor
  • 50 ml konyak + egy kevés a végén
  • 200 ml víz
  • 1 tk keményítő
  • 60 g hideg vaj

A Yorkshire pudinghoz (12 db lesz belőle):

  • 200 g liszt
  • 4 db tojás
  • só, bors
  • 200 ml tej
  • 12 ek olaj

A húsokat kilapítjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy magasabb falú lábasban mindkét oldalát megpirítjuk, majd kiszedjük egy serpenyőbe. A visszamaradt szaftra rádobjuk az elfelezett hagymát, a nagyobb darabokra vágott répát, zellert és a fokhagymát. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet. Lejjebb vesszük a lángot, majd felöntjük a fehérborral és a konyakkal, és flambírozzuk. Belerakjuk a húst, felöntjük a vízzel, lefedjük, és másfél óra alatt megpároljuk.

A kelbimbót elfelezzük, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és kb. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Ha omlósra párolódott a hús, kiszedjük, és a visszamaradt szaftot leszűrjük egy serpenyőbe. Ha felforrt, belerakjuk a vízzel elkevert keményítőt, és ha besűrűsödött, belerakjuk a hideg vajat, több részletben. Pár csepp konyakkal fejezzük be.

A Yorkshire pudinghoz a hozzávalókat csomómentesre keverjük. A 12 darabos muffinforma mindegyik mélyedésbe öntünk 1-1 evőkanál olajat. Berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, hogy felmelegedjen. Ezután beleöntjük a tésztát, kb. a feléig, és fél órát sütjük. Közben néha pár másodpercre kinyitjuk a sütőt, majd ha megsült, egy fakanállal kitámasztva hagyjuk kihűlni. A hússal, a mártással és a kelbimbóval tálaljuk.

Narancsos kacsa gyömbéres sütőtökkrémmel

Hozzávalók 2 főre:

2 db bőrös kacsamellfilé
só, bors

A mázhoz:

2 db narancs leve
2 gerezd átnyomott fokhagyma
100 g méz
2-3 ág kakukkfű
25 g szójaszósz
1 db babérlevél

A krémhez:

Bonduelle fagyasztott leveskeverék
200 ml tej
20 ml szezámolaj
1 db friss gyömbér (nagyobb)
só, bors
100 g vaj

A tálaláshoz:
nagy szemű só
mikrozöldek

A mázhoz az összetevőket egy kisebb lábosban kb. ⅓-ára beforraljuk, majd leszűrjük.

A kacsa bőrös oldalát beirdaljuk, és közepes lángon szép ropogósra sütjük. A másik oldalát sózzuk, borsozzuk, és magasabb lángon 30-45 másodpercig kérgesítjük, majd bőrös felével felfelé lekenjük a mázzal, és 175 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a maghőmérséklet el nem éri a 65-70 fokot (átsütöttségi igénytől függően). A sütés felénél még egyszer lekenjük, a végén pedig felső grillel adhatunk még egy kis ropogósságot a bőrnek.

A fagyasztott mixet a kacsa kisült zsírján kiolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, a szezámolajat, belereszeljük a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, majd pürésítjük (ha lazább állag kell, adjunk még hozzá tejet).

Tálaláskor szedünk egy adag zöldségpürét a tányérra, erre kerül a felszeletelt kacsa. Nagy szemű sóval, borssal és mikrozöldekkel díszítjük.

Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 tk egész fekete bors
  • 2 tk durva szemű tengeri só
  • 400-500 g sertésszűz egészben, lehártyázva
  • 2 ek olívaolaj

A mártáshoz:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 350 g meggybefőtt (magozott)
  • 100 ml befőttlé
  • 1 csipet fahéj
  • 0,5 db szerecsendió 
  • 100-200 ml víz
  • 1 ek vaj
  • 1 tk balzsamecet

A püréhez:

  • 500 g krumpli
  • 1 fej brokkoli felaprítva, szárával együtt
  • 80 g vaj
  • 20 g parmezán
  • 0,25 db szerecsendió
  • só, bors

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Ekkor belerakjuk a rózsáira szedett (a szárát vágjátok kisebb darabokra) brokkolit, és addig főzzük együtt, amíg kicsit meg nem puhul a brokkoli is. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és áttörjük.

A húshoz egy serpenyőben elkezdjük picit megpirítani az egész borsot. Ha elkezdett illatozni, egy mozsárban lezúzzuk a tengeri sóval együtt. A húsból kétujjnyi vastag érméket vágunk, megszórjuk a borsos keverékkel, és az olajon, egy serpenyőben közepesen magas hőmérsékleten megpirítjuk, oldalanként 3-4 percig. 

Kiszedjük a húst, a visszamaradt zsiradékra 1 evőkanál olajat teszünk, és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott salottahagymát. Rárakjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Ráöntjük a meggyet, majd a levét. Megszórjuk a fahéjjal, ráreszeljük a szerecsendiót, és 15 percig rotyogtatjuk. Közben, ha elfő a leve, időnként felöntjük egy kevés vízzel. A legvégén hozzáadjuk a vajat és a balzsamecetet, majd belerakjuk a mártásba a hússzeleteket is.

Tálaláskor a tányérra teszünk a püréből, erre rakjuk az érméket, és az egészet a mártással fejezzük be.

Fekete-erdő torta

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:

A tésztához:

  • 360 g cukor
  • 160 ml olaj
  • 4 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 400 ml tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 260 g liszt
  • 125 g kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor

A zselés meggyréteghez:

  • 200 ml meggybefőttlé
  • 6 g zselatin
  • 150 g meggy

A krémhez:

  • 500 ml hideg tejszín (30%-os)
  • 80 g porcukor
  • 6 g zselatin

Az összeállításhoz:

  • 2 ek lecsepegtetett meggy

A csokidíszekhez:

  • 200 g étcsoki
  • 2 ek lecsepegtetett meggy
  • kakaópor

A tésztához a cukrot habosra keverjük az olajjal, majd beledolgozzuk a tojásokat, a tejfölt, a tejet és a vaníliás cukrot. A lisztet összevegyítjük a kakaóporral, a sóval és a sütőporral, majd összekeverjük a cukros-tojásos résszel.

A tésztát négy, sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű tortaformába osztjuk, 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Amikor kihűltek a piskóták, körbevágjuk őket a forma mentén, és egy sima felületre tesszük.

A zselés meggyréteghez a zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál meggybefőttlében, majd amikor megszívta magát, a többi befőttléhez öntjük a meggyszemekkel együtt, és összemelegítjük, hogy feloldódjanak a zselatinszemcsék. Műanyag fóliával kibéleljük egy 18 cm átmérőjű tortaforma alját, és 2-3 cm magasan az oldalát is, beleöntjük a zselatinos meggyet, és dermedésig, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

A díszítéshez a csoki háromnegyedét vízgőz fölött megolvasztjuk, utána beleszórjuk a maradékot, és elkeverjük. Nyomózsákba töltjük, sütőpapírra fenyőket „rajzoljunk” vele, és ezt is a hűtőbe tesszük.

A krémhez a tejszínt habbá verjük, és amikor már kellően stabil, belekeverjük a porcukrot. A zselatint elkeverjük 1-2 evőkanál vízben vagy tejszínben, majd amikor magába szívta a folyadékot, felmelegítjük, és folyamatos keverés közben a tejszínhabhoz adjuk.

A torta összeállításához a piskóták púposabb tetejét egyenesre vágjuk. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma oldalát sütőpapírcsíkkal kibéleljük. A forma aljára megy az egyik piskóta, rá egy leheletnyi tejszínes krém, majd a formából óvatosan átemelt zselés meggyréteg. Erre megint egy réteg tejszínes krém, piskóta, tejszínes krém, ismét piskóta és tejszínes krém, a lecsepegtetett meggyszemek, a negyedik piskóta, végül a legtetejére egy réteg krém. (A tejszínes krémből egy keveset rakjunk el a torta oldalára!)

Ezután kb. 2 óra hűtés következik. A torta ki fog „lógni” a formából, de ez nem baj. Az a lényeg, hogy amíg a krémjében elkezd „dolgozni” a zselatin, és stabilabbá teszi azt, a forma az alsó rétegeket megtartsa.

Amikor a torta kellően megdermedt, kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírcsíkot, és a maradék krémmel körbekenjük. A tetejét meggyszemekkel, kakaóporral, az oldalát pedig a csokifenyőkkel díszítjük. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások