A kovászhívő Medve-család pékséget nyitott - Bearkery Műhely
A Bearkery egyébként az egykori takarékszövetkezet kissé katatón és elhanyagolt üvegépületét választotta színhelyül, ahol a műmárványok és linóleumok világát egy letisztult, skandináv stílusú bisztróvá alakították. A nagy terek, és a világoskék szín uralkodnak, a pult pedig látványpékségszerűen enged betekintést a folyamatokba, hogyan készül a szendvics és az isteni kávé… De erről majd később egy picit bővebben írunk.
A történet a kovász megismerésével kezdődött, az otthoni kísérletezés pedig lassan szakmai érdeklődésbe fordult. A családban mindenki ért valamihez: Bence édesapja korábban szakácsnak tanult, így ő felel a szendvicskreációkért, míg Bence édesanyja a pékmesterség elsajátítása mellett kitanulta a barista szakmát is. A pultban pedig hétvégente Bence barátnője, Eszter sürög-forog, hogy tökéletesen záruljon a kör. A helyet idén nyáron nyitották meg, eleinte keresve a műhely identitását, amit az elképesztő tömeg határozott meg végül, ugyanis a kezdeti reggeltől estig tartó nyitvatartást nem győzte a család, így reggelizővé avanzsálódtak.
Semmi adalék, de mindent bele
A Bearkery, ami a Medve családinév után kapta vicces keresztségét, kínálatában nem a hangzatos és túljátszott nevekre ment rá, minden egyértelmű, viszont annál finomabb. A parasztkenyér levegős, a héja úgy ropog, mint a nagykönyvben, a savanykás íz pedig magáért beszél. Készül még kukoricakenyér (fél kiló 540 Ft) is; Bence elmondta, hogy a krumplis és a kukoricás között vacilláltak, aztán a próbasütés mindent eldöntött, így egy olyan klasszikus került a szortimentbe, ami kevés helyen utolérhető. A másik nagy találmány a száz százalékban rozsból készült kockavekni ( fél kiló 690 Ft) , amiről Bence állítása szerint az osztrák pékáruk ízéhez szokott, eredetileg soproni születésű vásárlójuk is ódákat zeng.
A medve kedvence
Bence nem győzi hangsúlyozni, hogy helyi alapanyagokból és a környékbeli termelőktől beszerzett termékekkel igyekeznek dolgozni, ami nem mindig könnyű, de kifizetődő. Az igények folyamatosan alakítják a kínálatot, így került a polcra az erdei lekváros-pisztáciás csiga (490 Ft), melyhez a lekvárt a család főzi. A csiga tésztája könnyű és ropogós, a lekvár a nagymamáéval vetekszik, a pisztácia pedig beviszi a mennyei élmény alsóütését. Mindemellett életveszélyes, ugyanis könnyen elfogyhat belőle akár 3-4 darab is, komoly cukorsokkot okozva.
A barista anyuka a garancia
A kiváló pékáruk és szendvicsek mellett a hely szuper kávéval machinál. Az alapanyagot és a technikai ismeretet is Losonczy Marcelltől kapták (a Maran Coffee alapítója és tulajdonosa), így adott volt, hogy a klasszikus cappucino mellet feltűnik pár izgalmasabb, szokatlan kombináció is.
Ha valaki újdonságra vágyik a budapesti pékségek forgatagában, nyugodtan üljön kocsiba, és próbálja ki a dabasi család műhelyét, ahol az egyszerűség diktálja a recepteket, de a minőség határozza meg azokat.